Det finns ovanligt många sociala kontrakt i Lysekil, enligt en nyligen framtagen rapport.
Det finns ovanligt många sociala kontrakt i Lysekil, enligt en nyligen framtagen rapport.

Tar strid för att fler ska få egna hyreskontrakt

Just nu betalar socialförvaltningen för 70 sociala kontrakt i Lysekils kommun. I en rapport konstateras att detta är ovanligt mycket och att antalet kontrakt bör minska. Avtalen som i vissa fall är flera år gamla har skrivits med det kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäder.

ANNONS
|

– Vi har tagit upp den här frågan till diskussion flera tillfällen, säger Maria Forsberg (S), ordförande i socialnämnden. Vi anser att de som skött sig under viss tid ska kunna ta över ansvaret för ett hyreskontrakt. Men det finns en ovilja hos det kommunala bostadsbolaget att göra detta. Övriga privata fastighetsägare i Lysekil säger nej till sociala kontrakt vilket är ett problem för oss.

Rickard Åkerman (M), ordförande i Lysekilsbostäder, tillbakavisar kritiken från Forsberg.

– Vi är absolut inte motståndare till att minska antalet sociala kontrakt och vill gärna ha en fortsatt dialog med socialnämnden om detta. Men vi som sitter i bolagets styrelse måste också se till att hyrorna kommer in. Om en hyresgäst inte har förmåga att betala är det bättre att socialförvaltningen står för kontraktet.

ANNONS

Socialförvaltningen brukar gå in och teckna ett socialt hyreskontrakt med en fastighetsägare för att ordna tak över huvudet för människor som av olika anledningar inte har möjlighet att få ett eget boende.

I Lysekil handlar det om att betala en vanlig hyra. I många fall är det den enskilde och inte socialförvaltningen som betalar hyran. Dessutom är det så att socialförvaltningen ansvarar för renovering och reparation när lägenheterna är slitna eller förstörda.

Det är Ensolution AB, ett företag som har gjort liknande uppdrag i 75 av kommunerna i Sverige, som har kommit fram till att det finns ovanligt många sociala kontrakt i Lysekil. Detta jämfört med flera andra undersökte kommuner.

Hela socialförvaltningen har granskats och flera olika förslag på hur kostnaderna ska minska har tagits fram, bland annat översyn av scheman och reglerna för de som sysslar med bedömning av bistånd.

ANNONS