Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Tre åtalade för gruppvåldtäkt i Lysekil

Tre män åtalas för en grov gruppvåldtäkt i Lysekil. De tre ska tillsammans med ytterligare personer ha våldtagit en 20-årig kvinna på en fest i maj i år. Samtliga åtalade förnekar brott.

Efter månader av spaningsarbete har polisen lyckats gripa tre män, 27 år, 22 år, och 31 år gamla som nu åtalas för grov våldtäkt. Enligt polisen är det fler personer som deltagit i den grova våldtäkten, men de är fortfarande på fri fot.

Det var natten till den 14 maj i år i en lägenhet i Lysekil som den unga kvinnan utsattes för den grova våldtäkten. De tre männen ska ha misshandlat och tvingat henne till samlag.

Våldet har bestått i att den 27-årige mannen har dragit in kvinnan i ett rum och därefter tryckt ner henne på en madrass, hållit fast armar och ben. Därefter har de andra två männen på liknande sätt utsatt kvinnan. Enligt kammaråklagare Viktoria Karlsson handlar det om en rå och hänsynslös våldtäkt med utdraget förlopp.

Åklagaren pekar också i sitt åtal på att de misstänkta männen försökt få kontakt med varandra under tiden i häktet, trots att de haft restriktioner. Den ene av männen har försökt lämna handskrivna meddelanden i ett av häktets gemensamma utrymmen. Dessa meddelanden använder åklagaren i sin bevisning i målet.

De tre åtalade männen greps under hösten och har suttit häktade sedan dess. Alla tre förnekar brott.

Åklagaren tror att det behövs fyra dagars förhandling för domstolen.

Åklagaren yrkar att alla tre ska utvisas ur landet och att de ska sitta kvar i häktet till dess en dom vunnit laga kraft.

Straffet för grov våldtäkt är fängelse i lägst fyra och högst tio år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om våldet eller hotet varit av särskilt allvarlig art, eller om fler än en förgripit sig på offret, eller på annat sätt deltagit i övergreppet eller om gärningsmannen med hänsyn till tillvägagångssättet eller annars visat särskild hänsynslöshet eller råhet. Gruppvåldtäkt anses som försvårande och som grovt brott.

MEST LÄST