Fest. Lennart Davidsson, Roland Karlsson och Adriann van de Plasse på förra årets musselfest. I år kommer Musselakademin ånga musslor igen.
Fest. Lennart Davidsson, Roland Karlsson och Adriann van de Plasse på förra årets musselfest. I år kommer Musselakademin ånga musslor igen.

Två dagars fest med musslor

Den som aldrig testat musslor behöver inte vara missnöjd. För den kommande helgen är vigd åt musslorna - då en stor musselfest väntas i Stadsparken.

ANNONS
|

– Vi kommer köra samma koncept som tidigare år. Det har visat sig vara väldigt lyckat, säger Lennart Davidsson, sekreterare i Musselakademin.

Det är tolfte året i rad som Musselakademin arrangerar en två dagars musselfest i Stadsparken i Lysekil. Här kommer besökarna att få möjlighet att provsmaka musslor. Det kommer även finnas möjlighet att köpa färska musslor.

– Förhoppningarna är att det ska bli bra väder och mycket folk.

Efter lunchtid på lördagen drar festen i gång. I restaurangtältet kommer Musselakademin att tillaga musslor för både provsmakning och försäljning. Lennart Davidsson var på plats förra året.

Han påpekar att det varje år går åt stora mängder portioner och för många är det första gången som de testar musslor. Att folk ska få upp intresset för musslor är också det är poängen.

ANNONS

– Den här helgen går helt i musslornas tecken. Vi vill lyfta musslans betydelse och få fler att äta svenska musslor, säger han.

Det kommer även bli musik på stora scenen och vid tretiden startar musselloppet vid Gullmarsvallen. Prisutdelningen sker vid halv sex på stora scenen i Stadsparken.

I år kommer Musselakademin även dela ut ett pris till minne av Joel Haamer, svensk musselpionjär. Priset går varje år till en person, ett företag eller en myndighet som utvecklat användningen av blåmusslor, som födoämne eller miljöförbättrande faktor, i Sverige.

I fjol var det Lars Marstone och Adriann van de Plasse som vann. Priset fick de för att de ökat förståelsen för vattenbrukets och musselnäringens alla sidor – från odling till skörd och tillagning.

Stadsparkens allsångsfinal avslutar lördagskvällen. Men på söndagen fortsätter festen med Lilla Musselloppet som startar vid Stadsparken.

ANNONS