Tidigare i sommar förbjöd kommunen fiske vid Norra hamnen. Men man skickade också en karta över lämpliga och olämpliga fiskeplatser till personer som arbetar med nyanlända. Trots att det inte finns något förbud på de platserna.
Tidigare i sommar förbjöd kommunen fiske vid Norra hamnen. Men man skickade också en karta över lämpliga och olämpliga fiskeplatser till personer som arbetar med nyanlända. Trots att det inte finns något förbud på de platserna.

Uppmanar nyanlända att flytta fisket

Kontroverserna kring fisket i Lysekil har varit många. I juni skickade kommunen ett mejl om vilka platser det är lämpligt och olämpligt att fiska på. Mejlet gick bara till personer som jobbar med nyanlända. – Diskriminering, menar Ronald Rombrant (Lysekilspartiet).

ANNONS
|

Mejlet, vars avsändare var en tjänsteman på kommunen, skickades 27 juni och gick ut till personer som arbetar med asylsökande och nyanlända; så som Svenska kyrkan, SFI-lärare och språkcaféer. Man skrev bland annat:

"Utifrån de konflikter som varit och är i Norra Hamnen, småbåtshamnen: Här kommer en fiskekarta där det är markerat med rött och grönt utifrån var man rekommenderas att fiska och inte i centrala Lysekil. Hjälp gärna till att sprida info!".

Fiskekartan som bifogades i mejlet finns inte att tillgå för allmän beskådan. Det är heller inte något förbud, utan rekommendationer om var som är lämpligast att fiska och inte. Trots det har mejlet bara skickats till personer som arbetar med nyanlända. Inget konstigt med det, menar kommunchefen Leif Schöndell.

ANNONS

– Det är en viktig målgrupp i det här sammanhanget. Då är det viktigt att nå ut med information i alla möjliga kanaler. Intuitionen med mejlet var att skapa konstruktiv förståelse hur man hanterar fiske, så att det inte uppstår onödiga konflikter som kan spä på motsättningar, säger han.

Men varför har inte mejlet skickats till någon annan än de som jobbar med asylsökande?

– Jag vågar inte svara på om det har skickats till någon annan, men det ligger i den här tjänstemannens yrkesroll att underlätta integrationen, säger Schöndell.

Är detdiskriminering?

– Det tycker jag inte. Man går ut med information i många olika sammanhang. Det vet väl du som journalist.

Varför har inte det här mejlet diarieförts?

– Det är en bra fråga. Det kan jag inte svara på här och nu. Det handlar om ren kommunikation och vi har information på vår hemsida som inte är diarieförd. Man kan fundera på det i det här fallet, det är möjligt att det skulle vara så.

Oppositionsrådet Ronald Rombrant (Lysekilspartiet) tycker att det är konstigt att mejlet bara skickats till aktörer som arbetar med nyanlända.

– Det är som att alla övriga invånare får ut och fiska på de här ställena som vanligt. Men hur uppfattar då de nyanlända detta, när det står folk och fiskar, medan de inte får stå där. Det måste kännas väldigt utpekande och diskriminerande. I grund och botten är det väl någon slags välvilja, men här har det blivit helt tokigt, säger han.

ANNONS

Han är också kritisk mot utformningen av fiskekartan.

– Jag tror att 95 av 100 skulle tolka det som ett förbud snarare än en rekommendation.

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) tog del av mejlet så sent som på torsdagen, cirka tre veckor efter att det skickats.

– Jag vet inte vad anledningen är till att man tagit fram den (kartan). Det kan vara mer som informationsmaterial för att hjälpa de att hitta rätt. Det är ytterligare en sak som vi får ge i uppdrag till våra tjänstemän att ta reda på till nästa år.

Du kände inte till kartan när den mejlades ut?

– Nej, den kom som en nyhet för mig också. Jag kände inte till den.

Hur tänker du kring att den bara skickats till personer som arbetar med nyanlända?

– Om kartan gäller, vilket jag inte vet om den gör, så gäller den givetvis för alla. Våra tjänstemän får undersöka om det har gjorts på rätt sätt så att det blir ordning tills nästa säsong.

På torsdag hålls ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde med anledning av det fiskeförbud i Norra hamnen som på delegation utfärdades av Jan-Olof Johansson tidigare i sommar.

ANNONS