Vidtog åtgärder för att hjälpa skepparen

De som arbetar med på färjeleden över Gullmarsfjorden tycker att helgens incident där en busschaufför och en kapten råkade i luven på varandra är mycket tråkig. Flera olika åtgärder har redan vidtagits.

ANNONS
|

– Det är inte speciellt vanligt att något sådant händer på våra färjeleder i Sverige, säger Mattias Bergsten, distriktschef i norra Bohuslän på Trafikverkets färjerederi.

Bergsten vidtog åtgärder redan på lördag eftermiddag för att hjälpa den drabbade skepparen.

– Det vi gjorde omgående var att ta skepparen ur tjänst och kontakta företagshälsovården. Skepparen har åter börjat jobba men vi har satt in en extra resurs under en tid som ska fungera som extra hjälp och stöd.

Varje dygn transporteras det cirka 3000 fordon på Gullmarsleden som går mellan Finnsbo i Lysekils kommun och Skår som ligger i Uddevalla kommun. Det finns noggranna säkerhetsrutiner som måste följas och det är alltid låst på bryggan där färjorna manövreras.

ANNONS

– Jag kan inte svara på frågan om våra säkerhetsrutiner kommer att ses över i nuläget, säger Mattias Bergsten. Vi får först invänta polisutredningen och se vad som framkommer där. Det jag kan säga är att vår personal och färjorna är i bra skick. Men det är också så att vi transporterar massvis med människor och man vet inte vad de kan hitta på.

De som jobbar på färjelinjen vill inte uttala sig om det inträffade. Conny Larsson, som har varit matros på färjelinjen i 15 år, tycker inte att klimaten som besättningsman har blivit tuffare.

Men det inträffar små incidenter regelbundet. De som åker med färjan har på senare tid märkt att toaletterna på samtliga färjor stängts av.

– Det ingår inte i vårt avtal med Trafikverket att erbjuda toaletter på färjorna, säger Mattias Bergsten. Tyvärr är det inte alla som vet hur man bär sig åt på en toalett och det har vid flera tillfällen uppstått olika typer av sanitära olägenheter. Det är inte vår personal som ska behöva utföra sådana arbetsuppgifter utan någon form av firma som jobbar med sanering. Men vi får inte ersättning för att hålla på med städning samt tömma tankar. Däremot finns det toaletter på Finnsbo och Skår som Trafikverket ansvarar för.

ANNONS
ANNONS