Volvo hittad i garage - efter 38 år

Volvo 242DL bortglömd - nu rullar den igen.

ANNONS
|

– Den är fantastiskt stabil på vägen. Som att köra en ny bil, säger Zsolt Somi om sin Volvo 242DL som endast rullat 1780 mil sen 1975.

På cruisingen står den lite som den fula ankungen bland alla svanar. Men bilen är faktiskt en skatt som till i våras var bortglömd i ett garage. Göteborgsbilen får många att höja på ögonbrynen under Lysekilsevenemanget som samlar bilentusiaster från hela Västsverige.

– Ägaren hade glömt betala avställningsavgift så formellt sett var den skrotad. Men jag gjorde en ursprungskontroll och sen var det bara att köra, säger Zsolt "Zollan" Somi från Kungälv.

Han fick övertala den tidigare ägaren att få köpa loss den. Och för en reporter värmde det extra när ett exemplar av Göteborgs-Posten från 1977 – året Volvon ställdes in i garaget – låg i bagageluckan.

ANNONS

– Jag tvekade inte en sekund att köpa den. Men bilen mådde dåligt när jag tog över den. Bromsar, kylsystem och en del slangar är bytta, säger Zsolt Somi.

Vad är det med modellen som tjusar dig?

– Den är så fruktansvärt ful och orange. Volvo har tänkt extremt mycket på säkerhet och inget alls på form, så den har en skrikigt televerksorange färg, är kantig och väldigt, väldigt unik.

– Alla som ser den på cruisingen blir överväldigade. Eftersom den tillverkades i så många exemplar, är det ingen som har bemödat sig om att spara någon. Det fanns ju inget värde. Men nu plötsligt har alla rostat bort.

Zsolt Somi har inte låtit värdera sin bil. Det skulle inte tjäna något till, säger han, eftersom han inte har några planer på att sälja den.

LÄS MER

Folkfest när cruisingen kom till Lysekil

ANNONS