KOCK. När Mayumi Nishimura är ute och reser har hon alltid med sig fyra saker i resväskan: en knivslip, två knivar och en potatisskalare. Till vänster: japansk kantendessert.
KOCK. När Mayumi Nishimura är ute och reser har hon alltid med sig fyra saker i resväskan: en knivslip, två knivar och en potatisskalare. Till vänster: japansk kantendessert. Bild: Christina Sjögren

Madonnas kock bjuder på en trerättersmeny

I nästan tio år var Mayumi Nishimura Madonnas privata kock. Nu fortsätter den 62-åriga japanska hälsokocken att sprida sin mission om makrobiotisk kost – här med en trerätters för Två Dagar.

ANNONS

Mayumi Nishimura tar emot oss utanför ett timmerhus, helt byggt i naturmaterial och med utedass och omringat av granskog. Här, i den lilla kollektivbyn ­Ionia på Kenai-halvön i den amerikanska delstaten Alaska, lever knappt 50 personer enligt det som kallas makrobiotiska principer.

Villan är en väninnas, och Mayumi Nishimura får låna den ibland. ­Annars sover hon i sin mörkgröna sextio­tals­husvagn som står uppställd i närheten.

– Den är liten, men tillräcklig för mig. Jag är ju inte heller så stor, säger hon och skrattar.

Under vintermånaderna reser hon runt och bor på andra platser i världen. Hon behöver den flexibiliteten för att vara lycklig.

ANNONS

– Mina vänner kallar mig för nomad. Men jag gillar det, än så länge i alla fall och trots att jag är 62, säger hon och tar riktning mot byns gemensamma odlingslott för att plocka grönkål och basilika.

Var anställd av superstjärnan i ungefär tio år

Mayumi Nishimura är en av förgrundsfigurerna när det gäller att popularisera den urgamla österländska filosofin om makrobiotisk kost. Snart ska hon åt Två Dagar laga misosoppa följt av en vegansk variant av haggis (eller hackkorv) och en gelatinfri gelédessert. Mayumi Nishimura väljer haggis som huvudrätt eftersom ­linserna gör den proteinrik, en viktig sak att tänka på för personer som väljer bort animaliska produkter. Den påminner till smak och utseende om kött och brukar därför gå hem hos köttätare.

– Det var en av de första rätterna som jag lagade till Madonnas make, säger Mayumi Nishimura.

Hon var anställd som makrobiotisk kock åt Madonna och hennes familj under ungefär tio år, först mellan 2001 och 2008 och därefter mellan 2011 och 2013.

– Jag tror att Madonna valde mig eftersom jag själv har uppfostrat två barn på den kosten, säger Mayumi Nishimura.

Tre lagade måltider skulle serveras dagligen. Hennes allra bästa minne från den tiden är när Madonna en dag kom tillbaka från en hälsokontroll inför en turné.

ANNONS

– Hon var så lycklig över sina värden. Hennes matsmältningssystem var som en 20-årings och hon var runt 40 då. Det gjorde mig väldigt glad.

Att ha en väl fungerande matsmältning är centralt inom makrobiotisk kosthållning. Enligt Mayumi finns det ett japanskt uttryck som säger att fungerar din matsmältning så är allt annat också bra.

I kryddträgdården i byn i Alaska breder ett hav av olika sorters grönkål ut sig. Om bladen är runda och breda symboliserar det yin, förklarar Mayumi, och det är den vi ofta hittar i mataffären. Om bladen är hårdare och smalare är det yang.

Mayumi Nishimura plockar med sig yin-grönkålen som hon senare ska sautera. Hon ger inte mycket för den västerländska hälsotrenden med grönkålsjuicer.

– Det är slöseri, säger hon och syftar på att så mycket av växten går förlorad.

Hon känner försiktigt på basilikabladens yta och luktar på dem. För henne är det viktigt att använda alla sinnen inför, under och efter matlagningen.

– Din fysiska kropp och sinnet är inte separerade från varandra, som vi ofta gör i väst, allt hänger ihop.

Hon menar att det japanska köket är väldigt likt den makrobiotiska matfilosofin, men att folk i dag äter mycket vitt ris, socker och mat som innehåller konserveringsmedel.

ANNONS

– Jag önskar att man kunde använda traditionellt tillagad misosoppa, sojasås och fullkornsprodukter i stället.

Lämnade Japan i början av 1980-talet

Mayumi Nishimura växte upp på den japanska ön Shinojima som är känd för sitt rika utbud av fisk- och skaldjur. Första gången som hon kom i kontakt med makrobiotisk mat var på 1970-talet när hon läste en bok av japanske George Ohsawa, som ses som matfilosofins skapare. Hon testade Ohsawas veganska kostråd under några månader och upplevde snart hur hennes eksem försvann, matsmältningen blev bättre, mensvärken lindrades och hur hon inte längre hade stela axlar.

I början av 1980-talet lämnade hon Japan för att studera hos Michio Kushi i Boston. Kushi introducerade makrobiotisk kost i USA redan på 1950-talet. Mayumi Nishimura fortsätter nu att verka i sina lärares spår för att sprida kunskapen om kosthållningen i världen, framförallt i USA och Japan.

För Nishimura handlar det om att leva makrobiotiskt, inte bara att äta enligt filosofin. Hon klär sig i miljövänliga kläder, mediterar dagligen och tränar på gym. Däremot följer hon inte kostråden slaviskt. Ibland äter hon fisk och hon använder vitlök för att förhöja smaken. Och hon hämtar gärna inspiration från de italienska, franska, kaliforniska och mexikanska köken. Hon har utvidgat begreppet makrobiotisk kost och kallar sin egen variant för petit macro.

ANNONS

Kritiska röster menar att den makrobiotiska dieten lovar mirakelmetoder mot bland annat cancer. Mayumi Nishimura viftar bort kritiken.

– Det finns inte en perfekt diet som passar alla. Om vi har hundra personer så har de hundra olika behov och bakgrunder, säger hon och fortsätter:

– Men jag tror att den här dieten verkligen lär oss att bli mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Och det hjälper oss att hålla oss friska och uppnå våra mål i livet, vad det än handlar om.

Det här är makrobiotisk mat

Makrobiotik är en gammal läkekonststradition från Japan. Där betonas vikten av att maten vi äter ska harmonisera med människan och hennes miljö.

Maten är ekologisk och närproducerad och består av säd, grönsaker och baljväxter. I ett makrobiotiskt hem kan du vara säker på att hitta råris, tofu, misopasta, sojasås och umeboshi (japansk plommonpasta).

Fisk och kött är tillåtet i små mängder i Mayumi Nishimuras egen variant av makrobiotisk kost som hon kallar petit macro.

SMAKLIG MÅLTID. Misosoppa, haggis och dessert på makrobiotiskt vis.
SMAKLIG MÅLTID. Misosoppa, haggis och dessert på makrobiotiskt vis. Bild: Christina Sjögren

Vegan-haggis

ca 6 portioner, ugnstemperatur 175 °C

1 ½ dl gröna eller bruna linser

3 dl vatten

1 bit japansk kombu, 3x3 cm (går att byta ut mot en nypa salt)

1 ½ dl korn

3 dl vatten

1 bit japansk kombu, 3x3 cm (går att byta ut mot en nypa salt)

2 msk rapsolja

2 ½ dl finhackad lök

1 ½ dl finhackad morot

2 ½ dl finhackade

champinjoner

¼ tsk salt

½ tsk mald kryddpeppar

½ tsk mald svartpeppar

2 ½ dl havregryn

½ msk japansk

umeboshi-pasta (går att utesluta)

2 ½ dl grönsaksbuljong

1 ½ tsk japansk mirin (går att utesluta eller byta ut mot äpplejuice)

½ dl hackade mandlar

½ dl hackade skalade solrosfrön

Koka linserna och kornet mjuka i vattnet tillsammans med kombu, eller lite salt, i var sin gryta. Tillsätt ytterligare vatten om det behövs.

ANNONS

Bryn löken och rapsoljan i en stor stekpanna tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt finhackad morot och finhackad svamp. Bryn ytterligare några minuter.

Tillsätt de kokta linserna och det kokta kornet, samt alla övriga ingredienser förutom mandlar och solrosfrön. Stek i 10 minuter under omrörning tillsätt därefter mandlar och solrosfrön.

Lägg över allt i en oljad ugnssäker form. Baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills rätten fått en gyllenbrun färg.

Låt stå i 10 minuter innan rätten skärs upp i portionsbitar.

Kokt råris

ca 6 portioner

5 dl råris

1 liter vatten

En nypa salt

Tvätta riset och låt det ligga i en liter vatten 6–8 timmar.

Häll bort vattnet och skölj det noga.

Lägg riset i en gryta. Häll i en liter vatten och en nypa salt.

Koka upp, rör om och lägg på locket. Låt riset sjuda på låg värme i 45-60 minuter.

Misosoppa

ca 6 portioner

1 bit blötlagd wakame (japansk brunalg) skuren i bitar

1 bit finskuren purjolök

7 ½ dl vatten

100 g hård tofu skuren i tärningar

2 msk misopasta

Koka upp vattnet i en gryta, tillsätt wakame och purjolök. Låt sjuda i 2 minuter.

Rör ner misopastan i lite vatten och blanda i soppan. Låt ej koka efter att misopastan blandats i. Tillsätt tofu.

ANNONS

Servera i små skålar med lite färsk purjolök eller persilja.

Japansk kantendessert

ca 6 portioner

5 dl bär eller frukt i små bitar

3 tsk agar agar-flingor (veganskt alternativ till gelatin)

5 dl äpplejuice

En nypa salt

Placera frukt eller bär i en form.

Koka upp äpplejuicen tillsammans med agar agar-flingorna och en nypa salt tills det att flingorna lösts upp.

Häll den varma blandningen över bären eller frukten och låt kallna i cirka 20 minuter, placera därefter formen i kylskåpet i 45 minuter, eller tills att efterrätten stelnat.

ANNONS