Regering. Ulla Börjesson (S), Kenneth Carlsson (FP) och Ingemar Eriksson (V) bildar nytt minoritetsstyre. Foto: Ulf Blomgren
Regering. Ulla Börjesson (S), Kenneth Carlsson (FP) och Ingemar Eriksson (V) bildar nytt minoritetsstyre. Foto: Ulf Blomgren

Minoritetsstyre klart i Färgelanda

När förhandlingarna mellan S och C om en gemensam regering i Färgelanda sprack, valde S att leda kommunen med stöd från FP och V. – Men vi utesluter inte stöd från C i en hel del frågor, säger blivande kommunalrådet i kommunen, Ulla Börjesson (S).

ANNONS
|

Och det kanske hon behöver, för den konstellation som nu aspirerar på makten, bygger på att SD inte kunnat fylla alla stolar i kommunfullmäktige man fick rätt till efter valet. Valresultatet gav FP två mandat, S elva och V ett mandat. Det blir 14 av kommunfullmäktiges total 29 mandat, alltså färre än hälften.

Men SD som fick röster av Färgelandaborna till att fylla fem stolar hittar bara ledamöter till tre och därför räcker den nya minoritetsregeringens mandat till.

Vad som hände och blev orsak till att den tänkta samgången mellan kommunens näst största parti (C med sju mandat) och S inte blev av, ville ingen förklara i går, när nya minoritetsregeringen presenterade sig själv.

ANNONS

– Efter våra samtal föredrar vi att gå i opposition. Men vi kan tänka oss att samarbeta i en hel del frågor med dem, meddelade blivande oppositionsrådet Tobias Bernhardsson (C) på onsdagen.

Hans parti delar bland annat Socialdemokraternas uppfattning att Björnhuset inte ska säljas för billigt. Det sista den nuvarande helborgerliga majoriteten gjorde var att försöka sälja den skandalomsusade livsmedelsfabriken för tio miljoner kronor.

– Vi måste göra ett omtag i den här frågan och bestämma vad vi vill. Men att sälja för tio när den kostat skattebetalarna nästan 100 miljoner vore helt fel, menar Ulla Börjesson (S) och får medhåll av Kenneth Carlsson (FP).

Björnhusets värde är nedskrivet i kommunens bokföring till 18 miljoner.

En annan sak som den nya ledningen tänker lyfta när man tar över om någon månad, är förhållandena och resultaten i grundskolan. Helena Kronberg som är kommunens sektionschef för barn- och utbildning presenterade i går uppgifter från Skolverket, som visar att betydlig flera grundskoleelever från Färgelanda än riksgenomsnittet inte kommer in på gymnasiet.

78,6 procent av niondeklassare som gick ut grundskolan i våras i Färgelanda hade betyg som gjorde dem behöriga till nationellt program på gymnasiet. Genomsnittet i landet var samtidigt 86,9 procent och i Västra Götaland 85,6 procent.

ANNONS

– Vi hamnar i botten jämfört med alla andra kommuner. Det är allvarligt, säger Kronberg.

– Åtgärder måste sättas in som fler lärare och bättre, rymligare lokaler, menar den nya politiska ledningen.

Den prioriterar också ”att få till ett bättre samtalsklimat i politiken”.

ANNONS