Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_3250
Fäller träd. Ett 40-tal träd har fällts vid delsträcka nummer nio på Maltes stig i Munkedal.

Bävrar fortsätter fälla träd på Maltes stig

Bävrarna härjar för fullt längs Maltes stig i Munkedals kommun. Ett 40-tal trä har fällts på delsträcka nummer nio. Flera stora almar ligger numera på marken i det område där det finns möjlighet att gå vidare till Saltkällan.

– Vi fick inte tillstånd att ta bort de här almarna för några år sedan, säger Malte Nytorpe, numera hedersmedlem i föreningen Sällskapet Malte. Däremot gick det inte att stoppa bävrarna som det senaste året fällt flera stora almar.

Värst ser det ut i delsträcka nio som går från pendelparkeringen och ner under bron där E 6:an går. Bävrarna i området har fällt massvis med träd.

– Jag gissar att det handlar om ett 40-tal träd har fällts.

Malte Nytorpe fyller snart 87 år och är inte längre så aktiv i föreningen. Sist gång hade han svårt att ta sig runt stigen.

– Det är dags för andra att ta över skötselen av stigen, säger han.

Det är Rolf Silvstrand, ägare till Saltkällans säteri, som är ordförande i föreningen sällskapet Malte.

– Det här är ett stort problem men jag är lite osäker vad som gäller och därför ska jag ta kontakt med länsstyrelsen inom kort, säger Rolf Silvstrand som är en av markägarna i området.

Han konstaterar bland annat att det varit stora problem med bävrar under många år.

Enligt Håkan Grundberg, vide ordförande i föreningen, har Sällskapet Malte inte några befogenheter att vidta åtgärder för att stoppa bävrarnas framfart. Utan det är markägarna som är skyldiga att få stopp på bävrarna.

– Det vi har tillstånd att göra är att ta bort träd som ramlat över stigen och såga upp dessa träd i mindre bitar efter att vi har fått tillstånd av markägarna att göra detta, säger Håkan Grundberg.

Markägarna har ansvar för att förhindra skador på skog, enligt uppgifter på länsstyrelsens hemsida. Det finns en allmän jakttid under perioden första oktober till den 15 maj.

Dessutom finns det möjlighet att ansöka hos länsstyrelsen om att få riva bäverdämmen. Men ett sådant tillstånd ges bara om det är absolut nödvändigt.

MEST LÄST