Utsatt. Arbetsmiljöverket konstaterar att räddningstjänsten agerade korrekt och inte kunde ha förhindrat olyckan där en brandman förolyckades.
Utsatt. Arbetsmiljöverket konstaterar att räddningstjänsten agerade korrekt och inte kunde ha förhindrat olyckan där en brandman förolyckades.

Brandmännen kunde inte ha förhindrat kollegans död

Arbetsmiljöverket konstaterar att räddningstjänsten handlade korrekt och inte kunde ha förhindrat olyckan.

ANNONS
|

Det var den 26 april i år som brandmannen blev påkörd under arbetet med en trafikolycka på E 6 i höjd med Saltkällan i Munkedal och avled av sina skador. Under arbetet med själva olyckan hade räddningstjänsten stängt av trafiken helt, men när arbetet var klart släppte man på trafiken i ett körfält - och det var då brandmannen blev påkörd. En bil ska då ha kommit i hög fart och kört genom avspärrningen.

LÄS MER: Brandman i Munkedal död i olycka på E6

Arbetsmiljöverket har nu konstaterat att arbetsgivare och medarbetare följde arbetsrutinerna och att de inte kunde förväntas ha gjort mer för att förhindra olyckan.

ANNONS

– Troligtvis har fordonsföraren gjort något som man inte kunde förvänta sig. De signaler vi har fått tyder på att räddningstjänsten har agerat helt korrekt i sitt arbete, säger Tommy Fahlander, vikarierande sektionschef på Arbetsmiljöverket region väst.

Polisens förundersökningen kring olyckanbörjar nu nå sitt slutskede. Thord Persson är utredningsbefäl vid trafikpolisen och håller i polisens utredning kring dödsolyckan. Innan semestern berättade han att man har förhört den man som körde på brandmannen. Mannen var i ett tidigt skede misstänkt förför vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Mannen har förhörts. Men fler vittnen och personer ska förhöras innan förundersökningen är klar.

Polisen är i nuläget förtegen med detaljer angående händelsen.

– Vi jobbar mycket med förundersökningen nu, men jag kan inte säga mycket mer med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger Carin Olsmyr på trafikpolisen i Vänersborg.

Polisen hoppas vara klar med förundersökningen efter semestern.

LÄS MER: Man förhörd om dödsolyckan

Inom räddningstjänsten pågår en intern utredning som ska se om arbetet vid olyckan utfördes korrekt, och om man kan förbättra rutiner för att få en säkrare arbetsmiljö vid trafikolyckor. Lars Bjurström på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän tycker att man trots allt har bra rutiner för arbetet med trafikolyckor.

ANNONS

– Vi känner oss trygga i vårt sätt att arbeta, men det finns alltid förbättringspotential, säger Lars Bjurström.

Första halvåret i år har 29 personer omkommit i trafikolyckor i Västra Götaland. Det är nästan tre gånger så många som omkom motsvarande period förra året. Lars Bjurström påpekar att trenden för det totala antalet dödsoffer i trafiken i landet går neråt, men han ser också oroväckande tendenser i trafiken.

– Jag upplever det som att människor är mindre uppmärksamma i trafiken nuförtiden, och att de ofta är väldigt stressade, säger Lars Bjurström.

Trafikverket utreder också olyckan, och räddningstjänsten arbetar ständigt för att förbättra säkerheten för sina anställda. Under räddningstjänstens övningar och utbildningar pratar man mycket om de oförutsedda händelser, och irrationella handlande från bilister, som de kan möta ute på vägarna.

LÄS MER: Ändrade rutiner vid trafikolyckor

– Ibland gör bilister saker som man inte förväntar sig som t.ex. att köra förbi i fel vägbana. Jag har pratat med människor som gjort så, men de kan inte svara på varför de gör det. De är så stressade att de bara måste fram, säger Lars Bjurström.

ANNONS