Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/27
ANNONS ▼

Den engelska stilen har präglat slottet

Det började som ett sommarpalats till grosshandlaren Niels Georg Sørensen. Men Torreby slott utvecklades sedan tack vare Stig Widell till att bli den första golfklubben i Bohuslän.

Direkt när portarna slås upp och vi kliver in i foajén möts vi av knarrade golv, grön heltäckningsmatta och skinnfåtöljer. Ovanför den öppna spisen skymtar man en staty på Niels Georg Sørensen. Det var han som uppförde Torreby slott år 1887. Han var en förmögen man som skapade rikedom genom export av trävaror till Spanien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Slottet byggdes först som ett 24 rums sommarpalats med rött tegel, efter ritningar från arkitekten Adolf Emil Melander. Samma man byggde även bostaden i Stockholm, det så kallades Fersenska palatset på Blasieholmen. Han lät sig inspireras av den tidens Country Houses i England och Skottland, säger Linus Stafner som representerar Torreby golfklubb som i dag äger och förvaltar slottet.

Nya ekonomibyggnader, hus där gårdens arbetare med familjer kunde bo, en ladugård och en ångbåtsbrygga anlades under Sörensons tid vid Gullmarsfjorden. År 1908 anlade han en fruktodling på ett område av 45 000 kvadratmeter. Där planterade han 2 500 fruktträd, men dessa fick sedan ge sig vika för golfbanan.

– Efter Sörensons bortgång år 1917 blev det inte sig likt. Slottet blev försummat och var i stort behov av en renovering. Det var först efter att Stig Widell köpt godset, 1960, som det började hända saker.

 

Då omvandlade han jordbruket och fruktordningen på egendomen till en golfklubb. Tankarna och idéerna var djärva eftersom golf inte var något som utövades i Sverige i någon större utsträckning och i Bohuslän fanns det inte ännu någon golfbana.

– Egentligen hade Stig Widell planer på att anlägga en golfbana på familjens egendom i Motala trakten men i stället såg han en chans att förverkliga dessa planer på Torreby. Han trodde att en restaurang och en ordentlig renovering skulle utvecklas till att bli ett unikt klubbhus.

Efter köpet av Torreby slott tog Stig Widell beslutet att bilda en klubb. Det gjorde han tillsammans med åtta medlemmar. Då kom också en provisorisk bana med fem eller sex hål fram. En av de som spelade där var Bertil Westblad, som precis som Stig Widell haft en betydande roll för golfklubben.

– Han gick från att vara medlem till att bli ordförande för Torreby golfklubb och sen även för Svenska golfförbundet. Han är även känd för att ha varit IFK Göteborgs ordförande år 1972.

På Torreby slott fortsatte verksamheten att utveckla och på ett årsmöte 1966 beslutades det att banan skulle byggas ut till 18 hål och det är den banan som finns kvar än i dag. Det som är unikt med Torreby slott är enligt Linus Stafner arkitekturen och hur det är byggt.

– Det är ett stenslott med granitfot och byggt i tegel. Dessutom är det Bohusläns enda slott och det är väldigt ovanligt i Sverige med den här typen av brittisk och engelskt inspirerat.

År 1983 köpte Torreby Intressenter AB slottet och banan av Stig Widell. Klubben är sedan dess ägare och förvaltare av slottet. Golfklubben har i dag över 800 medlemmar och är den äldsta golfklubben i Bohuslän.

Inne i festvåningen är porslinet framdukat, servetterna är vikta och i taket lyser kristallkronan. Här planerar krögaren Malin Corner och köksmästaren Linda Impola inför ett kommande 50-årskalas.

– Just nu har vi en lugnare period. Men i slutet av februari kommer vi åter öppna lunchen på vardagar. Så fort vädret tillåter kommer också golfarna att droppa in och vilja äta mat och hyra lägenheter som vi erbjuder, säger Malin Corner.

– Sex lägenheter och 22 rum har vi som man kan hyra med golfpaket. Dessutom erbjuder vi bröllop, minnesmottagning och fester, tillägger Linda Impola.

Restaurangen arrenderar de av golfklubben och just nu strävar de efter att bli en året runt-verksamhet.

Läs mer om slott och herrgårdar:

Här kan du sova i bokhållarens rum

Äldrehemmet som blev turistparadis​

President Bush glömde vinpavorna på slottet

Baldersnäs herrgård ska sälja Dalsland

Torreby Slott

  • Grosshandlaren och norrmannen Niels Georg Sørensen köpte egendomen kring Torreby slott år 1886 och ett år senare byggde han slottet. Han skapade ett mönsterjordbruk med Jerseykor direkt från Jersey till gården. Mjölken förädlades i det egna mejeriet, det vita huset som fortfarande finns kvar vid hål 13.
  • På ägorna planterades det dessutom cirka 2 500 fruktträd. Men dessa fick senare ge vika för den kommande golfbanan.
  • Stig Widell köpte godset 1960 och ett år senare hade han renoverat slottet som blivit försummat. Efter köpet av Torreby slott tog Stig Widell beslutet att bilda en golfklubb. Det gjorde han tillsammans med åtta medlemmar. Då kom också en provisorisk bana med fem eller sex hål fram.
  • I dag är det Torreby golfklubb den äldsta golfklubben i Bohuslän.
  • År 1983 köper TIAB (Torreby Intressenter AB) slottet och banan av Stig Widell. Klubben är sedan dess ägare och förvaltare av slottet.
Läs mer om Gods & Gårdar
MEST LÄST