Dingle och skatten avgörandei budgeten

På torsdag är det dags kommunfullmäktige att klubba budgeten inför 2017.

ANNONS
|

Skattesatsen och Dingleskolan är några heta ämnen.

– Vi ser fortfarande utmaningar inom ekonomin med stora underskott inom sektor omsorg men vi räknar med att vara i balans 2017, säger Åsa Karlsson (S) kommunalråd.

Den preliminära ramen för kommunen, 566,8 miljoner kronor, har redan satts av kommunfullmäktige.

I Socialdemokraternas, Centerpartiets och Miljöpartiets gemensamma budgetförslag är skattesatsen oförändrad 23,63, investeringsramen ligger på 47,1 miljoner och investeringsvolymen på 30 miljoner. Ombyggnaden av Munkedals Brandstation är budgeterad till 15 miljoner,

– Västra Götalandsregionen ska finansiera fullt ut. De har beställt, betalt och hyr sedan av oss. Det blir ett nollsummespel för kommunen.

ANNONS

Köpet av Dingleskolan innebär enligt majoritetens budget cirka 5 miljoner i driftskostnad om året inklusive ränta på lån.

– Då har vi inte räknat in externa intäkter som utarrenderade av mark och ytor på skolan som kan hyras ut, säger Åsa Karlsson (S).

Resultatmålet - de pengar som ska avsättas för långsiktiga investeringar föreslås vara oförändrat 2 procent det vill säga 12,6 miljoner.

Inför 2017 har det tillkommit statsbidrag på 9,3 miljoner för bland annat ökat flyktingmottagande. 3, 5 miljoner är avsatt för föreningsbidraget, en halvmiljon ska öronmärkas för att kunna sökas av föreningar som vill jobba med integration.

Moderaterna väntar med att lägga sitt budgetförslag till kommunfullmäktige på torsdag. Men sänkt skatt med 55 öre och inget Dingleköp är det som mest avviker från majoritetens budget. Annars har man antagit tjänstemannaförslaget med undantag för biblioteksfilialerna som man vill ha kvar - precis som majoriteten.

Ann-Sofie Alm (M) oppositionsråd menar att kommunen aldrig haft så stort skatteunderlag och fått så mycket statsbidrag.

– Det är ganska mycket pengar i skattekistan just nu men inget för oförutsatta händelser.

Aldrig har vi haft så svag ekonomi, trots Sveriges högsta kommunalskatt finns det bara ett litet handlingsutrymme.

Moderaternas budgetförslag går ut på att höja resultatet och det tänker man göra genom att inte köpa Dingleskolan och slippa de kostnader som ett köp medför.

ANNONS

– Det är ett dyrt prestigeprojekt och kommunen behöver inte lokalerna

ANNONS