Uppgivna. – Det var ju inte det här som var meningen, säger Ann-Charlotte Berntsson. För tre år sedan satsade hon och Anders Backman på ett hjorthägn, men lodjursangrepp har lett till stora förluster och ingen rovdjursersättning betalas ut av staten.
Uppgivna. – Det var ju inte det här som var meningen, säger Ann-Charlotte Berntsson. För tre år sedan satsade hon och Anders Backman på ett hjorthägn, men lodjursangrepp har lett till stora förluster och ingen rovdjursersättning betalas ut av staten.

"En grön näring satt på undantag"

För tre år sedan satsade Ann-Charlotte Berntsson och Anders Backman på ett hjorthägn. Återkommande lodjursangrepp har gjort att de inte kunnat sälja ett enda djur till slakt. Eftersom dovhjort räknas som vilt utgår heller ingen ersättning från staten.

ANNONS
|

När Bohusläningen besöker Ann-Charlotte Berntsson och Anders Backman på deras gård i Tveten har lodjur nyligen varit i hägnet. Det ligger två döda dovhjortar i gräset. Redan det år de satte upp hägnet dödade lodjur elva av deras hjortar, och problemet har fortsatt.

– Vi trodde att vi lyckats skrämma bort dem ett tag, så vi köpte in fler hjortar, säger Anders, som bedömer att de satsat 200 000 på hägnet, plus löpande kostnader.

Ingen ersättning

Liksom vid annan djurskötsel är hjorthägn reglerade av djurskyddslagen, med krav om journalföring, rapportering och veterinärtillsyn. Men när det gäller ersättning för rovdjursattacker räknas dovhjorten som vilt.

ANNONS

– Även renägare får ersättning, säger Ann-Charlotte, som anser att hjortskötseln medför skyldigheter, men är satt på undantag när det gäller rättigheter.

Under en 28-dagars period 2011 hade de tillstånd från länsstyrelsen om skyddsjakt, men på den tiden sköts inget lodjur.

– När vi ansökte om förlängning undrade handläggaren om vi verkligen tyckte det var någon idé eftersom handläggningstiden var så lång, säger Ann-Charlotte.

Uppgivna

De båda är nu uppgivna över att pengarna de satsat hamnar i rovdjurets gap och att de inte får samma rätt till ersättning som andra djurhållare. De har tappat tron på myndigheternas möjlighet att hjälpa dem, eftersom de långa handläggningstiderna blir kostsamma.

– Vilket budskap vill politikerna sända? De pratar om grön näring, men pratar är allt de gör. Vi sitter uppe och vakar om nätterna, och när jag ska sova bara snurrar det i huvudet.

"Särskilda skäl"

Lisbeth Johansson, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland, hänvisar till att det är Naturvårdsverkets föreskrifter som styr.

Stämmer det att rovdjursersättning inte utgår för skador på dovhjort?

–Ja och det beror på att dovhjort är en vild art. Bara om det finns särskilda skäl går det att göra undantag, säger hon.

Finns det något exempel?

–En gång har vi betalat ut ersättning för en dovhjort. Då var det en kalv som hade dödats av en kungsörn. Men det är väldigt sällsynt med angrepp från luften och det är svårt att förebygga.

ANNONS

Nya regler

Hon upplyser om en förändring i regelverket på senare år.

–Numera är det tillåtet att, utan särskilt tillstånd, skjuta lodjur som har tagit sig in i ett hägn och befinner sig där.

Ann-Charlotte Berntsson menar att hon hellre ser ett beslut om skyddsjakt från länsstyrelsen än att nyttja rätten att skydda sina djur vid angrepp.

– Har man inte ett skyddsjakttillstånd blir det en polisutredning. Med ett tillstånd lämnar man över kroppen till rovdjursspåraren och rapporterar att djuret är skjutet, säger hon.

Andra slaktregler

Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig på Viltskadecentrum, är tveksam till om dovhjortsägare generellt vill att deras djur ska klassificeras som tamdjur. Det skulle till exempel medföra andra regler för slakt.

–Men har man fått rovdjursrivna hjortar så tycker jag alltid att man ska kontakta länsstyrelsen. Det är viktigt för statistiken och inte minst som underlag för skyddsjakt, säger hon.

Beslut om ersättning för skador på tamdjur och gröda till följd av rovdjursangrepp – liksom beslut om skyddsjakt – fattas av länsstyrelsen. Västra Götaland har fått drygt en miljon kronor för 2012 till att förebygga och ersätta skador av vilt.

Efter angrepp på tamdjur måste en besiktningsman först fastställa att det har utförts av varg, lodjur, kungsörn eller björn. Dessutom krävs det en redovisning av vilka förebyggande åtgärder som vidtagits.

ANNONS