Flytt stoppad - beslut kan vara olagligt

Nu sätter Förvaltningsrätten stopp för planerna på att inleda den pågående strukturförändringen inom äldreomsorgen i Munkedals kommun. Det som domstolen ska pröva är om det beslut som tagits i kommunstyrelsen är lagligt.

ANNONS
|

– Anledningen till varför jag drivit det här ärendet vidare till domstol är att en sådan här viktig fråga måste prövas i fullmäktige, säger Jan Petersson, bosatt i Hedekas.

Det är kommunstyrelsens beslut att ge förvaltningen i uppdrag att inleda en strukturförändring av kommunens särskilda boenden som överklagats. Beslutet innebär att Sörbygården och Allégården får åtta nya platser och totalt 80 platser. Det nya äldreboendet ska få 113 platser. Samtidigt ska Ekebacken, Dinglegården och Vässjegården få en annan typ av inriktning.

Som Bohusläningen skriver på fredagen var oron bland personalen på Vässjegården stor på torsdagen. De fick besked om att de skulle flytta vårdtagare från boendet.

ANNONS

Den enda politiker som avstod från att stödja förslaget i kommunstyrelsen den 12 oktober var Rolf Jacobsson (KD).

– Jag tycker att det är fullmäktige som ska pröva en sådan här viktig fråga, säger Jan Petersson. Det är många frågor som återstår att besvara. Det handlar bland annat om kostnaden för ett nytt särskilt boende, ny vårdcentral, ny folktandvård och vad som ska hända med de boenden som inte längre ska användas och kostnaden för det.

Förvaltningsrättens beslut innebär ett förbud för Munkedals kommun att verkställa beslutet, så kallad inhibition. I de skäl som uppges i domen står det bland annat att ett sådant beslut brukar tas i de fall det är av stor betydelse för en klagande att ett beslut inte verkställts förrän saken har prövats i domstol.

Det kan också vara så att kommunens beslut kan vara olagligt.

Jan Petersson är aktiv inom Centern och tycker det är viktigt med decentralisering och att hela landsbygden ska leva.

– Jag tycker det är viktigt med ett äldreboende i exempelvis Hällevadsholm av flera olika skäl, säger han. Det handlar om att slå vakt om alla samhällen i kommunen med de jobb och den service som finns på en ort så att inte underlaget försvinner, exempelvis när det gäller affären.

ANNONS

LÄS MER:

LÄS OCKSÅ:

ANNONS