Ockie Holzmann sitter och funderar i husvagnen. Vintern och kylan närmar sig och kontakterna med kommunen har inte lett framåt.
Ockie Holzmann sitter och funderar i husvagnen. Vintern och kylan närmar sig och kontakterna med kommunen har inte lett framåt.

Han tvingas bo i en husvagn

Vräkt och med kronofogden i hasorna har Ockie Holzmann svårt att se någon ljusglimt i tillvaron. Men arbetsuppgifterna har han skött. – Ska han behöva bo en husvagn? Jag tycker att det är beklämmande, säger Martin Dellien.

ANNONS
|

Praktiktiden på Örekilsälvens laxfiske gick ut i månadsskiftet men som förman har Martin Dellien blivit insatt och engagerad.

–Han har varit här i två säsonger och skött arbetet hur bra som helst. Jag menar att alla måste få en chans även om man har misskött sig tidigare i livet. Om han inte får en lägenhet nu vet jag inte vart han ska ta vägen. Vem tar ansvar för sådana situationer?

Det var i våras som fastighetsägaren sade upp Ockie Holzmann. Sedan dess har det yttre klimatet visserligen inte varit alltför bistert. Men en vinter med kyla och nederbörd i husvagnen, som inte ens håller tätt, ser han inte fram emot, speciellt inte med tanke på barnen som han har delad vårdnad om. Och var han får ställa upp vagnen är också oklart.

ANNONS

– Sedan midsommar ungefär har jag bott här och innan dess bodde jag i bilen några månader. Nu börjar det bli kallt och regnigt. Jag försöker hålla humöret uppe men det börjar bli väldigt svårt, säger han.

Under sommaren har han försökt att tjata och få kontakt och hjälp från kommunen med lägenhet men nu känns det bara uppgivet. Trots att kronofogden drar av på skulderna varje månad från inkomsten via "sjukkassan", ner till existensminimum, uppger Ockie att han har fått höra att han borde lägga undan pengar så att han kan betala tre månader i förskott till hyresvärdar som tvekar.

–"Går det inte får du hyra på månadskontrakt" har man också sagt. Men hur många är det som går med på det? säger han och slår ut med armarna.

När ingenting hände tog Martin Dellien i oktober också kontakt med socialförvaltningen men det har hittills inte lett till något.

Peter Martinsson, områdeschef för Stöd, säger att han inte kan kommentera ett enskilt ärende, men framhåller att bostadssituationen överhuvudtaget är svår i kommunen.

–Kommunen har inga bostäder i den bemärkelsen. Däremot finns det ett akutboende, ett trapphus med några lägenheter som kommunen hyr av Munkbo för personer som bedöms vara i akut behov. Men tanken är inte att man ska vara där någon längre tid.

ANNONS

–Söker man hjälp hos oss så ska vi ju försöka och hjälpa till med bostad men det är ont om lägenheter generellt i Munkedal.

ANNONS