VA-utredning av Gårvik presenteras för allmänheten senare i april.
VA-utredning av Gårvik presenteras för allmänheten senare i april.

Kommunen vill bygga ut boenden

Nu rör det på sig igen i frågan om nya boenden ute på Gårvik. I en ny VA-utredning diskuteras det att bygga ut en överföringsledning så att omkring 1 100 personer ska kunna bo där.

ANNONS
|

Frågan om att expandera Gårvik är en het potatis i Munkedal. Så sent som förra året var frågan uppe i kommunfullmäktige, där politikerna beslutade att detaljplanerna för Gårvik skulle kompletteras med en utredning på kommunalt vatten och avlopp.

Den utredningen är nu färdig och ska presenteras för allmänheten den 18 april i kommunhuset i Munkedal. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i förra veckan.

VA-utredningen omfattar tre detaljplaneområden på Tungenäset: Bergsvik, Västra Gårvik och Östra Gårvik.

Slutsatsen är att det är bättre och billigare att bygga ut överföringsledningen till Munkedals reningsverk än att anlägga ett lokalt avloppsreningsverk i området.

ANNONS

I utredningen står att det redan finns en överföringsledning anlagd från Munkedals tätort och söderut ner till Faleby. Den är idag kraftigt överdimensionerad med få fastigheter påkopplade. Utredarna menar att det vore en stor investering som inte kommer att komma till nytta om Tungenäset byggs ut med lokala reningsverk.

Överföringsledningen kommer i sin tur göra att omkring 1 100 personer kan bo i området. Kommunen vill samtidigt ändra byggrätterna i detaljplanerna för att kunna bygga fler fastigheter och att de som redan bor där ska kunna bygga ut.

- Vi vill möjliggöra för åretruntboende och delårsboende. Ökad byggrätt är ett återkommande önskemål från fastighetsägare, inte alla, men många, säger samhällsbyggnadschef Mats Tillander.

Han menar att oavsett vad, så kommer VA-nätet att behöva rustas upp eftersom avloppsanläggningarna generellt är dåliga i området.

Samtidigt finns det boende i området som inte är lika positiva till planerna. Tom Hagström, medlem i arbetsgruppen Gårviks vänner, menar att kommunen håller på att bygga ut detta till nytt samhälle där dyra investeringar för flera miljoner kommer att krävas för VA-arbetena. Det i sin tur gör att satsningar på skola och omsorg kan bli lidande i framtiden, menar han.

- Det finns andra alternativ. Satsa på minireningsverk där var och en ska ha sitt lilla reningsverk. Tekniksprånget har blivit stort på bara några år och i vissa fall kan det ge bättre rening än vad den kommunala reningen gör, säger Tom Hagström.

ANNONS

Nästa steg är alltså att kommunen håller ett officiellt möte den 18 april där VA-utredningen och planerna presenteras.

ANNONS