Laddstation ska dra elbilar till Håby

Elbilsägarna har kunnat ladda bilarna där sedan mitten av sommaren.

ANNONS
|

Nu är laddstationen på pendelparkeringen i Håby officiellt invigd.

På torsdagen samlades näringsliv och politiker på den soldränkta pendelparkeringen bredvid E 6.

- Vi har som mål att ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 i vår region. Därför är jag jätteglad och stolt att få stå här i dag, säger Åsa Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Laddstationen har varit klar och på plats sedan i juni. Den har vuxit fram i ett samarbete mellan Munkedals kommun, Fyrbodals kommunalförbund, lokala företag och Laddpunkten.se. Stationen ses som ett steg i processen mot att binda samman Norge och Sverige och fylla igen det stora glapp som tidigare fanns på kartan över laddningsstolpar.

ANNONS

- Här fanns ingenting och länge hände inget på elbilsfronten. Det var ett vitt hål men nu är kartan fylld, säger Jacob Lagercrantz, projektledare i arbetet med laddstationen.

I takt med att fler stationer byggs växer elbilsmarknaden.

- Här har vi två grundbultar; laddstation för elbilar och gas mittemot. Det är få platser i världen som har båda delarna på samma ställe. Det är helt unikt, säger affärs- och miljöstrateg på Fyrbodals kommunalförbund.

Den satsningen som görs torde vara oerhört nödvändig för att kommunen ska kunna öka attraktiviteten hos elbilen. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att det har nyregistrerats en (!) enda elbil i Munkedals kommun sedan 2002.

- Det har inte funnits infrastruktur till det. Nu finns möjligheten för att det ska växa rejält, säger Jan-Erik Larsson, näringslivsutvecklare på Munkedals kommun.

Kommunen har fått möjlighet under några veckor att testa bilar i olika verksamheter som använder mycket bil.

- Det är inte så stor skillnad mot en vanlig bil. Första gången undrade jag om den var igång för den var så tyst. Det är inte omöjligt att jag köper en egen. Det enda är att det är så dyrt att köpa in den, säger Marita Olsson som jobbar inom hemtjänsten i Dingle.

ANNONS
ANNONS