Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Teater. Snart är det dags för årets version av bygdespelet i Hedekas. Föreställningen utspelar sig på mitten av 1940-talet.

Lokalt teaterspel firar 20 år

Snart är det premiärdags för årets lokala föreställning i Hedekas.

Under 20 års tid har den lokala kulturföreningen spelat teater utifrån lokala berättelser. Snart är det premiärdags för årets föreställning i Hedekas.

Just nu slipas det på de sista förberedelserna med att repa in årets manus i bygdegården.

- Årets föreställning handlar om en familj på Kynnefjäll i mitten på 1940-talet som överväger att lämna sin gård, och det mynnar ut i en auktion. En del är verkliga händelser, men mycket är påhittat med komik, säger Rolf Berg som är med i Sörbygdens musik- och kulturförening.

Den första föreställningen spelades 1995 på Östra fjället. Spelen har rört sig från 20-talet och därefter sakta rört sig framåt i tiden.

- Vi skriver helt och hållet själva. Dels för att underhålla men också för att visa på händelser och metoder som inte längre existerar. Och att bevara dialektala uttryck från vårt område, säger Rolf Berg.

I samband med varje teaterkväll kommer det att spelas musik. 30 minuter innan varje föreställning spelar den lokala rockabillygruppen Pitchfork five, som fick sin urpremiär när de spelade ihop med teaterspelet för några år sedan.

- I pausen sedan kommer åskådaren kunna smaka på förtäring som har anknytning till det vi spelar, säger Berg.

Spelen drivs ideellt och överskottet går tillbaka in i verksamheten för att arrangera mer teater i bygden.

Årets teatergrupp består av sju deltagare; Dan-Inge Olausson, Eva Antonsson, Lennart Johansson, Agneta Oscarsson, Karl-Erik Fredriksson, Bjarne Lantz och Rolf Berg.

Premiären spelas den 6 november och totalt spelas sex föreställningar.

MEST LÄST