Marie 10 år efter stora genombrottet

En dröm blev sann för Marie Lindberg när hon deltog i Melodifestivalen 2007 med låten Trying to Recall. Det lyser om henne när hon förklarar, att det inte handlar om femteplatsen i Globen, utan om något helt annat.

ANNONS
|

Vi träffar Marie Lindberg på ett kafé för att höra vad som hänt under de tio år som gått, sedan Christer Björkman ringde till henne och berättade att hennes låt gått vidare till Melodifestival 2007. Redan 2005 skickade hon in Trying to Recall som tävlingsbidrag. SVT hade det året en särskild jokerplats för en kvinnlig kompositör.

– Jag hade ju inga särskilda förväntningar, men blev uppmanad att skicka in låten igen, minns Marie.

Hösten 2006 skickade hon in för andra gången och i oktober det året blev hennes låt uttagen till festivalen 2007. Nu började det hända saker. Efter en femteplacering i landets största musiktävling rullade hjulen allt snabbare. Det krävde tjänstledigt från skolan i Munkedal och turnéer runt om i landet och en skivinspelning.

ANNONS

Alltihopa när hon och maken Jan Lindberg, som är yrkesmusiker i dansbandet Date, förberett sig i månader med utbildning för att kunna adoptera ett barn. Marie längtade efter ett barn, men det ville sig inte riktigt "på det sättet" så adoption var beslutad.

– Vi hade varit i Göteborg på föräldrautbildning en massa gånger, som man måste göra inför en adoption. Men plötsligt snurrade allt omkring oss. Med resor, framträdanden, oregelbundna tider och då hände det vi inte trodde kunde hända.

Du blev med barn?

– Javisst, och jag tror att det ena hade med det andra göra. Man släpper rutinerna och inte funderar så djupt och då fungerar plötsligt kroppen som man hade hoppats.

Kanske måste du inte bara tacka din man för det som hände, utan också Christer Björkman – alltså?

– Ha, ha. Ja, så är det ju lite grann. När Vera föddes för åtta år sedan var det den viktigaste drömmen för mig som gick i uppfyllelse.

I dag är Marie Lindberg tillbaka som lärare i skolan. Hon är en sådan som älskar sitt jobb där på skolan i Dingle. Men tro inte att hon slutat skriva nya låtar för det. Även om byrålådorna kanske inte bågnar under tyngden av färdiga manus, så har det hunnit bli en hel del genom åren, avslöjar hon.

ANNONS

– Vi har material som troligen ska spelas in under 2017, berättar hon lite försiktigt.

För Marie Lindberg är inte den typen som gestikulerar och berättar hur bra hon faktiskt är. Hon njuter av sitt liv i en mysig villa i Munkedal och med släkt och vänner inte så lång bort.

– Jan reser mycket på spelningar och då är det jag som sköter den fasta punkten vi har. Men så är han hemma en hel del under veckorna och kan umgås med Vera. Jag tycker vi har ett härligt liv, säger Marie Lindberg.

Blev du rik på framgången – i kronor och ören, menar jag?

– Nej då. Men den bidrog så klart till att jag kunde vara hemma i två år, med Vera, och det var ju underbart.

Hon minns hur många skivbolag som ringde när Trying to Recall blev känd.

– Många hade erbjudande. Men jag gick på Christer Björkmans råd. "Ta fram alla kända artister du har en skiva med. Se vilka bolag de spelat in på och välj det skivbolag de flesta har", sa han. Och det gjorde jag.

Du är egentligen från Kungshamn och Jan från Mellerud. Men borde inte två så välrenommerade musiker dra till Stockholm eller Göteborg, för att hamna i rätt kändiskretsar?

ANNONS

Marie sänder en misstrogen blick.

– Munkedal är underbart. Här finns allt man behöver och här flyttas ingenstans.

Marie Lindberg

Födelsenamn: Johanna Marie Mattsson.

Född: 3 maj 1975.

Familj: Maken Jan Lindberg, som hon varit ihop med i 18 år, och dottern Vera, 8.

Bor: Villa i Munkedal.

Gör: Grundskollärare för klass 1–7, och singer-songwriter.

Framtidsmål: Att följa dottern Vera upp i livet.

ANNONS