Eva Murström, Tobias Friborg, Mona-Lisa Orrhult, Helene Lyckhage har alla genomfört kursen Utomhuspedagogik.
Eva Murström, Tobias Friborg, Mona-Lisa Orrhult, Helene Lyckhage har alla genomfört kursen Utomhuspedagogik.

Matlagning med skogen som skafferi

Förskolepersonal från Dals-Ed och Färgelanda har dukat upp för buffé som avslutning på kursen "utomhuspedagogik". Buffén är hämtad från skogens godsaker.

ANNONS
|

Mitt inne i skolskogen en tio minuters promenad från Valboskolan, har de 26 kursdeltagarna i Utomhuspedagogik dukat upp för buffé. Deltagarna är förskolepersonal som under fyra tillfällen läst teori och praktiserat i skogen.

– Jag tycker vi ska utnyttja så som vi bor, Dalsland är mycket skog och jag tycker vi ska lära oss mer om att leva utav den, säger Helena H Kronberg, Chef på barn och utbildning.

– Vi behöver stärka lärandet vilket kan göras via konkretisering, för vissa elever kan en konkretisering vara helt avgörande för utbildningen. Man bara inte läser om träd, utan man kan gå ut och röra vid dem också, berättar Helena H. Kronberg.

ANNONS

Carina Eliasson jobbar på fritids och var en av de som nappade på att läsa kursen.

– Nu vill man inte sluta, det har blivit en sådan gemenskap, de är verkligen ett gott gäng, säger Carina Eliasson

– Det har varit roligt att lära sig och se att det är så mycket man kan göra av skogen. Stoppa degen i BH:n tillexempel för att jäsa bröd! berättar Carina.

Britta Brügge som är kursledare har tagit fram recepten till det som dukats upp. Nässelsoppa, mjölkörtschips, granskottsoppa, nässelbröd och plättar, är bara några av de uppdukade rätterna som Britta Brügge berättar om.

Mona-Lisa Orrhult, en av deltagarna visar runt vid den öppna elden där man använt både spiskök, muurikka och reflektorugnar för att tillaga maten.

– Reflektorugnarna är jättebra, där har vi gjort pajerna tillexempel, berättar hon.

I skolskogen finns ett nybyggt stabilt vindskydd mellan två granstammar, en stor plats för öppen eld och flertalet delade trästammar till bänkar, bygget har Arbetsmarknadsenheten stått för.

– Detta är bara startskottet och vi planerar för en fortsättning med utomhuspedagogik. Barnen tycker om det och jag har aldrig märkt något barn som inte velat delta, säger Helena H. Kronberg.

– Utomhuspedagogiken är väl förankrat i hur vi lever, tillägger hon.

ANNONS

ANNONS