Misstänkt brott bakom dödsolyckan

Polisen utreder tisdagens dödsolycka i Munkedal. Föraren körde rakt in i ett räddningsfordon och en brandman omkom.

ANNONS
|

Thord Persson, utredningsbefäl på trafikpolisen i Vänersborg, säger att man just startat sin utredning. Föraren av personbilen som körde på och dödade brandmannen har genomgått ett första förhör.

–Det är en man född 1948, säger Thord Persson. Det fanns ytterligare en person i den bilen som också är hörd om händelsen.

Thord Persson säger att de två har lämnat en förklaring till olyckan.

–Men den kan jag inte gå in på här och nu. Den måste vi kolla upp innan vi kan gå ut med. Klart är i alla fall att bilföraren inte var alkoholpåverkad. Alkohol kan vi utesluta, då han blåste utan utslag efter olyckan. Om det finns någon annan förklaring får det komma fram under utredningen.

ANNONS

Mannen, som inte är hemmahörande i trakten, är i det här tidiga skedet misstänkt för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Flera förhör kommer att göras med de inblandade.

Skadorna på personbilen och på räddningsfordonet var stora och tyder på hög fart. Men Thord Persson vill inte kommentera det än.

–Vi har telefonnummer till flera vittnen som vi ännu inte har hunnit kontakta. Där kan vi få fram en del uppgifter. Men den tekniska undersökningen kommer troligtvis också att ge några svar. Personbilen är tagen i beslag.

Vad som framkommit hittills är att lastbilen med släp som stod på olycksplatsen hade kört in i räcket vid avfarten till Saltkällanmotet på E 6 söderut, och därefter vikt sig.

LÄS MER: Brandmannens liv gick inte att rädda

Räddningstjänsten kom till platsen och såg då till att vänster körfält var öppet och där körde fordonen förbi för att passera olycksplatsen.

–Enligt uppgifterna så körde man där förbi i maklig takt i vänstra körfältet. Sedan ska personbilen ha kommit körande i det högra, avstängda, körfältet och in i räddningsfordonet, där även den omkomne brandmannen befann sig.

Läs också: Respektera de som är ute och räddar liv

Trafikpolisen kommer att göra en platsundersökning tillsammans med Trafikverket, för att eventuellt hitta en förklaring och därmed också kunna undvika liknande olyckor i framtiden.

ANNONS

–Ett problem med att göra platsundersökningar på 110-vägar är att det skulle behöva stängas av för trafik, då det är stor risk att befinna sig i den miljön. Vi får se hur man gör här, säger Thord Persson. Men helt klart kommer olycksplatsen att undersökas.

LÄS MER: Hedrar dödad brandman med tyst minut

ANNONS