Hotad? Munkedals kommun och Munkedals bandyklubb måste nu hitta en lösning om ishallen. Annars kan den hotas av nedläggning. 
Hotad? Munkedals kommun och Munkedals bandyklubb måste nu hitta en lösning om ishallen. Annars kan den hotas av nedläggning. 

Munkedals ishall kan tvingas stänga

Ishallen i Munkedal kan hotas av nedläggning om inte kommunen och Munkedals bandyklubb kommer överens om vem som ska driva den. Detta kan i sin tur påverka ett helt samhälle som står utan ishall.

ANNONS
|

I dag är det Munkedals kommun som har hand om driften och ansvaret av Munkedals ishall. Detta har de gjort under en längre tid. Men till vardags är det föreningen Munkedals BK som använder sig av ishallen för träningar och matcher. Även allmänhetens åkning och skolornas verksamhet använder ishallen vid vissa tillfällen.

Redan 2015 fanns en diskussion om att antigen stänga ishallen eller lämna över den till föreningsdrift. Sedan dess har förvaltningen försökt hitta en överenskommelse med berörd förening som i detta fallet är Munkedals BK.

Enligt Ann-Sofie Alm (M), vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskotts, finns det inga pengar i budgeten som ska täcka driften av ishallen.

ANNONS

– Det rör sig om drygt 1,5 miljon kronor. Vi vill att föreningen ska ta över driften och ansvaret av ishallen och hittar vi ingen lösning kan det bli en fråga om nedläggning.

Hon tillägger att föreningen fått hyra in sig i ishallen, helt gratis. Detta är något som måste förändas för att det ska bli rättvist mellan de olika föreningarna.

Även Åsa Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd, håller med om att de måste behandla alla föreningar i kommunen lika.

Kan man inte hitta en lösning ligger ishallen i riskzonen och drygt 250 medlemmar, allmänhetens åkning och skolans verksamhet kan påverkas.

– Det är väldigt olyckligt att vi står inför ett sådant beslut. Men vi försöker att hitta en lösning. Vi har bland annat jämfört med Uddevalla kommun och deras ishall, säger hon.

Enligt föreningens ordförande Alexander Johannesson pågår en diskussion i styrelsen. Men något köp av ishallen ser han inte som något alternativ eftersom det inte är ekonomiskt möjligt för de som ideell förening.

– Men vi diskuterar detta i styrelsen och jag tycker att vi har en bra dialog med kommunen, säger han.

När det gäller en eventuell nedläggning ser han inte att det som någon risk. Han tror att de tillsammans kommer hitta en lösning bland annat genom att kommunen kan fortsätt äga ishallen men att föreningen kan betala en rimlig hyra.

ANNONS

Hyran som Alexander Johannesson nämner är något som kommunen också kommer att titta närmare på enligt Åsa Karlsson. Därför har de återremitterat ärendet för beräkning av anläggningsbidrag. Ärendet kommer att beredas vid nästa sammanträde av kommunstyrelsens arbetsutskott i slutet av maj.

ANNONS