Museitåget arbetar för att locka kvinnor och unga

Munkedals Jernväg fick i början på året pengar från Museibanornas riksförbund, MRO, för att försöka locka fler kvinnor till tågverksamheten. Arbetet är i fullgång. Planer finns också på att försöka locka ungdomar med pokémon och animation.

ANNONS
|

Den lilla perrongen Åtorp i Munkedal är full av människor som ska ta tåget ner mot Munkedals hamn. Nere vid hamnen berättar Dag Lengesjö, ordförande i museiföreningen, om hur järnvägen förr användes för att frakta papper från pappersbruket ner till hamnen. Varje torsdag och söndag tre gånger per dag under säsongen rullar tåget. I början på året fick föreningen pengar från MRO för att starta ett projekt där man ville locka fler kvinnor till tågverksamheten. Man bestämde sig för att anlägga en trädgård vid huset i Åtorp. Det satsas också på formgivning av utställningar på museet och marknadsföring.

– Vi försöker hitta nya möjligheter och vägar, säger Karin Blomstrand.

ANNONS

Ett område alldeles intill huset är rensat och redo inför höstens plantering då det var för torrt för att plantera i våras. Blomsterarrangemang i krukor står uppställda. Arbetet att försöka få fler kvinnor intresserade är något långsiktigt.

– Vi ser ett ökat intresse men inget direkt pådrag, men vi vill visa att det finns plats och många olika arbetssysslor. Tågnörd är något man blir man på köpet, säger Karin Blomstrand.

Ungdomarna är också en målgrupp som föreningen försöker locka till verksamheten. Man vill anordna en teater nästa år i samband med tågfärden tillsammans med Ung fritid i Munkedal.

– Vi har några som arbetar i sommar men svårt att få de att stanna. Man vill ju visa ungdomarna att det är ett roligt arbete som är väldigt socialt, säger Dag Legnesjö.

Han själv har arbetat ideellt med föreningen sedan åtta år tillbaka och att fastna i yrket verkar inte höra till ovanligheten. Museichefen Björn Jakobsson har varit där allra längst, sedan starten 1985. Att försöka locka folk att åka med tåget är inget problem, vagnarna är fulla av barn som fascinerat ser på när tågchauffören drar i tutan. För syskonen Jesper och Jolin Nilsson är det inte första gången de åker tågfärden.

ANNONS

– Jag har åkt 13 gånger. Jag har alltid gillat saker som går framåt och alla spakar och knappar som finns på tåget, säger Jesper, 10.

ANNONS