Nämnder back med miljoner

Med årsredovisningen i hand står det klart att Munkedals kommun gick med plus 200 000 kronor under förra året. Samtidigt gick verksamheterna back med över 17 miljoner.

ANNONS
|

Kommunens resultat landade till slut på plussidan. Men totalt sett gick kommunens egna nämnder back med hela 17,4 miljoner kronor mot budget. Och hade det inte varit för att man räddades av AFA-återbetalningar och olika bidrag från staten under året hade det kunnat se betydligt värre ut.

Oppositionsrådet Ann-Sofie Alm (M) är kritisk och ser mycket allvarligt på resultatet.

- Minus 17 miljoner på våra verksamheter är väldigt mycket. Vi kan inte hoppas på att bli räddade av engångsinkomster varje år. Hade vi inte haft AFA-tillskottet och andra stödpengar så hade vi gått back. Då har vi enligt lagen tre år på oss att balansera upp det till ett 0-resultat. Annars kan man hamna under tvångsförvaltning, säger hon.

ANNONS

Kommunchef Håkan Sundberg vet att mycket behöver göras.

- Det är glädjande med ett positivt resultat för det första, men vi har en utmaning kvar när det gäller nämnderna, framför allt IVO och äldreomsorgen. Samtidigt får man inte glömma bort att andra områden så som skolan redovisar ett överskott. Det är viktigt för en så stor och viktig verksamhet, säger Sundberg.

Kommunalrådet Åsa Karlsson (S) berättar att majoriteten framför allt riktar fokus mot att kunna lösa saker på hemmaplan.

- Det är allvarligt självklart att nämnderna går med minus. Det är viktigt att vi själva kan göra hemmaplanslösningar och att man inte behöver köpa placeringar av barn i andra kommuner, säger hon.

ANNONS