Osäker framtid. Bruksskolan, som ligger i rektorsområdet Stale, är en av skolorna som drabbas hårdast av skolutredningen.
Osäker framtid. Bruksskolan, som ligger i rektorsområdet Stale, är en av skolorna som drabbas hårdast av skolutredningen.

Nu har föräldrarna fått nog

Skolutredningen i Munkedals kommun fortsätter att uppröra. Nu tar föräldrar saken i egna händer och samlar till ett möte - för att därefter försöka påverka det kommande beslutet om skolornas framtid.

ANNONS
|

Bohusläningen har tidigare berättat att barn- och utbildningsförvaltningen i Munkedals kommun har gjort en utredning av den framtida skolorganisationen i kommunen. Det man har kommit fram till är att samtliga F-6 skolenheter är i behov av omfattande underhåll och flera skolor är dessutom i behov av tillbyggnationer.

Enligt utredningen finns det många utmaningar för barn- och utbildningsförvaltningen. Bland annat måste de kunna rekrytera behörig personal, lyckas behålla personal och erbjuda likvärdiga skolor. Förvaltningen har därför kommit fram till fyra olika förslag till den framtida organisationen i kommunen.

Läs också:Så ser förslagen ut

Protesterna kring skolutredningen har varit många och med tydliga besked: "Lägger de ner vår skola så flyttar jag och min familj till en annan kommun och jag menar omgående", sa en Hedekasbo när Bohusläningen besökte Hedekas efter att det blivit offentligt att skolans framtid utreds.

ANNONS

Läs också: Så reagerar Hedekasborna på förslaget om skolstängning

Nu har dessutom en Facebook-grupp under namnet "Behåll våra små skolenheter i Munkedals kommun" startats av främst föräldrar med barn i de olika skolorna.

Fördelar med en liten skola

Med över 300 medlemmar motsätter de sig nedläggningen av de mindre skolorna till förmån för en stor centralskola. Enligt Emmie Niklasson, som själv är med i gruppen, började det med engagemang för Bruksskolan och har nu breddats till hela kommunen.

– Jag själv ser så många fördelar med en liten skola, där jag själv gått när jag var mindre och där nu mitt eget barn går, säger hon och syftar framför allt på läget och närheten till naturen.

Samlar till ett möte

Emmie blev inte förvånad när hon fick informationen om att skolornas framtid utreds. Däremot trodde hon aldrig att det skulle bli en fråga om nedläggning av vissa skolor. Nu har gruppmedlemmarna även tagit beslutet att ordna ett möte i Bruksskolans gymnastiksal och mötet kommer att ske på onsdagskvällen.

– Vi kommer att informera och dessutom ska vi försöka enas om hur vi ska gå vidare tillsammans. På så sätt kan vi gå ut enade i ett försök att påverka det kommande beslutet om våra skolor, säger hon.

ANNONS

"Ordentlig konsekvensanalys"

Förra veckan kunde den styrande majoriteten med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet berätta att de inte ställer sig bakom de förslaget som innebär en nedläggning av Hedekas skola, detta eftersom de anser att man måste ha skolor i varje kommundel. Men när det gäller Munkedals och Svarteborgsområdet finns det varianter i utredningen som de tillsammans kommer att fortsätta diskutera.

– Vi behöver ha en ordentlig konsekvensanalys för att kunna ta ett slutgiltigt beslut där, säger Åsa Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Läs också:Beskedet: Hedekas skola räddas

Enligt oppositionsrådet Ann-Sofie Alm (M) står de bakom utredningen som gjorts men de har ännu inte tagit ställning till de olika förslagen.

Medan Matheus Enholm (SD) säger att han aldrig kommer att stötta ett förslag som innebär att skolor läggs ner.

– Det borde satsas mer på att locka lärare till glesbygden. Ett sätt är att de som kan tänka sig att jobba i en skola på landsbygden ska få en del av sina studielån betalda om de jobbar några år i en skola på landsbygden.

På kommunstyrelsens arbetsutskott den 28 mars kommer förslagen att diskuteras politiskt för första gången. Därefter kan ärendet behandlas i kommunstyrelsen innan ett beslut kan tas i kommunfullmäktige den 27 april.

ANNONS
ANNONS