Verksamhetsutvecklare Richard Lundquist, rektor Henrik Oleskog och företagaren Krister Johansson har varit med och utformat de tre nya utbildningar som erbjuds på Kunskapens hus i Dingle.
Verksamhetsutvecklare Richard Lundquist, rektor Henrik Oleskog och företagaren Krister Johansson har varit med och utformat de tre nya utbildningar som erbjuds på Kunskapens hus i Dingle. Bild: Ingvar Spetsmark

Nya utbildningar ska locka fler elever till Dingle

Till hösten startar tre nya utbildningar till snickare, golvläggare och plattsättare på Utvecklingscentrum i Dingle. Det är Krister Johansson, VD på PV-golv, som står bakom iden. Ett tiotal företag i de norra delarna av Bohuslän kommer att ställa upp och erbjuda praktik.

ANNONS
|

– För ungefär ett år sedan träffade jag företrädare för Utvecklingscentrum och tog då upp en diskussion om olika bristyrken, säger Krister Johansson. Det är många branscher idag som upplever att det det blir svårare och svårare att få tag i personal. Jag driver själv ett företag som sysslar med golvläggning och min uppfattning är att hitta nya golvläggare.

Richard Lundquist är verksamhetsutvecklare på Utvecklingscentrum. Han tog en diskussion om att försöka starta ett antal utbildningar tillsammans med Henrik Oleskog som är rektor på Kunskapens hus efter diskussionen med Johansson.

Kan få yrkesbevis

– Vi kontaktade Byggnadsindustrins Yrkesnämnd i syfte att ta fram ett upplägg på utbildningen som är godkänt och som innebär att det går att få ett yrkesbevis när man samlat ihop tillräckligt med timmar som lärling.

ANNONS

De tre nya utbildningarna till plattsättare, golvläggare och snickare har börjat marknadsföras och ska starta till hösten. Tilläggas bör att det finns ytterligare ett antal yrkesutbildningar i Dingle, bland annat en ettårig utbildning till svetsare.

Det är skolan som ansvarar för den teoretiska utbildningen och de olika företagen som ansvarar för att eleverna ska få praktik.

– De här eleverna har 25 veckors gemensam utbildning innan de väljer varsitt spår, säger Henrik Oleskog.

Sköter praktiken

Nästa steg är att eleverna får praktisk utbildning på något företag. Det är företagen som ansvarar för den delen av utbildningen.

– Jag vågar påstå att vi som driver företag är bättre än skolorna när det gäller den att erbjuda praktisk utbildning, säger Krister Johansson. Det händer mycket när det gäller utvecklingen i många olika branscher och det är svårt för skolorna att hänga med i utvecklingen.

De utbildningar som startas till hösten ger en grund att stå på för de som vill arbeta som plattsättare, golvläggare eller snickare. De som klarar av de här utbildningarna har möjlighet att få anställning som lärling. När de skaffat sig tillräcklig med erfarenhet går det att få yrkesbevis.

ANNONS