Planerna växer på ett logistikcentra i Håby.
Planerna växer på ett logistikcentra i Håby.

Planerna kring logistikcenter växer

Under onsdagen träffade företagen bakom satsningen på ett logistikcenter representanter från kommunerna i Bohuslän och Dalsland, näringslivet och logistikbranschen. – Vi hoppas kunna börja gräva nästa sommar, säger Owe Andersson, vd för LBC Bohusfrakt.

ANNONS
|

Håby Logistikcenter är det nya namnet på den anläggning som planeras mellan Gläborg och Håby. Det rör sig om en satsning på en kvarts miljard för att bygga en transporthub för omlastning, förvaring och distribution av varor.

Bakom satsningen står företagen LBC Bohusfrakt och Kungshamnsfiskarna AB, och sedan i somras har företaget Ecus, med verksamhet inom tull- och skattefrågor, gått in i det nystartade bolaget HLC AB (Håby Logistikcenter AB).

– Vi har option på marken och en detaljplan har tagits fram som ska ställas ut fram till årsskiftet, säger Owe Andersson, nytillträdd vd för LBC Bohusfrakt.

Samarbete i Europa

ANNONS

Som tidigare är planerna att bygga en anläggning på 20 000 kvadratmeter , varav hälften disponeras av ett kyl- och fryslager och hälften av ett torrlager. Det totala markområdådet är på 325 000 kvadratmeter.

– En viktig nyhet är att vi har tagits upp i organisationen Foodport, som är ett transportnätverk i Europa som har ett kluster av olika företag inom livsmedelsbranschen under sig, säger Owe Andersson.

Mindre trafik

Verksamheten på det planerade logistikcentret ska innefatta bland annat omlastning för vidaretransport och lagerhållning för varor som distribueras till exempelvis kommuner och näringsliv.

– Mötet på onsdagen fokuserade på kommunernas nytta med ett logistikcenter, säger Owe Andersson.

– I stället för att hundra bilar levererar varor till olika organisationer kan vi ta emot större transporter. Sedan går varorna vidare i mindre transporter i närområdet.

Nya arbetstillfällen

Etableringen väntas ge både ekonomiska miljömässiga och ekonomiska vinster, och nya arbetstillfällen.

– Jag kan tänka mig att det skapar ett 50-tal arbetstillfällen i ett första skede, och då menar jag inom logistikverksamheten. Sedan tillkommer ju transporter och en stor näring runtomkring, säger Owe Andersson, som hoppas att flera företag ska lockas att etablera sig på området kring det planerade HLC.

ANNONS