Dingleskolan har bedrivit lantbruksutbildning sedan 1921, i år tog den sista lantbruksklassen studenten efter att utbildningen las ner 2013. Nu finns det istället två så kallade spetskompetenser utefter Naturbruksstyrelsens beslut, inriktning Trädgård och Hund. Från och med hösten 2015 sker ingen antagning till skolan alls.
Dingleskolan har bedrivit lantbruksutbildning sedan 1921, i år tog den sista lantbruksklassen studenten efter att utbildningen las ner 2013. Nu finns det istället två så kallade spetskompetenser utefter Naturbruksstyrelsens beslut, inriktning Trädgård och Hund. Från och med hösten 2015 sker ingen antagning till skolan alls.

Rektor bryter tystnaden

Efter veckor av tystnad om antagningsstoppet på Dingleskolan uttalar sig nu skolans rektor. – Jag är skyldig skolan, eleverna och personalen det, säger Liselott Sörensen Ringi. Men några svar om varför just Dingle valdes ut har hon inte.

ANNONS
|

Liselott Sörensen fick beskedet om antagningstoppet på Dingles naturbruksgymnasium – i praktiken en nedläggning av skolan – via ett sms på kvällen den 8 maj. Detta trots att skolan redovisat för en delårsrapport som visade både elevunderlag och en ekonomi i balans.

– I mars visade vi skolans delårsprognos för förvaltningen där ekonomin var i balans, det vill säga en budget som går plus minus noll. Det är en prognos vi inte haft på länge, men som vi verkligen arbetat hårt för under svåra omständigheter.

Antagningsstoppet har väckt protester som bland annat lett till manifestationer, namninsamlingar och överklagan av beslut. Men några svar har inte gått att få då Naturbruksförvaltningen meddelat att all information ska ske via deras presstjänst där få svar har funnits. Ett beslut som Liselott Sörensen tror beror på att det ska vara en samstämd information som ska gå ut.

ANNONS

– När en sådan här grej händer så gäller det hela Västra Götaland, det innebär att det är flera tidningar och medier som kanske ringer eller vill komma ut på skolan. Det kan bli en belastning för skolorna, en pressinformatör kan vara ett sätt att skydda oss. Men det handlar även om att det ska gå ut rätt information och inte bli så mycket spekulationer, säger Liselott Sörensen.

– Däremot, om det går ut fel information så måste jag ge rätt information. Det har ju varit några konstiga uttalande som till exempel att vår utbildning inte skulle ge högskolebehörighet och det blir väldigt konstigt och kontraproduktivt med sådana felaktiga uttalanden från politiker som inte är insatta i frågorna.

– Jag kan lämna fakta om skolan, det är offentlig information. Jag är skyldig skolan, eleverna och personalen det. Men jag jobbar på uppdrag av politiska beslut och kan inte lägga någon värdering i detta, säger hon.

Efter den positiva delårsrapporten har beslutet om antagningstoppet nu genererat till en stor ekonomisk förlust.

– Nu är vi väldigt skadeskjutna, från att vi haft en ekonomi i balans så har vi gått närmare fem miljoner kronor back på ett bräde. Det finns ju ingen möjlighet att reparera det. Tio elever har redan bytt skola, varav bara två har valt att gå till skolor som är inom naturbruksförvaltningen. Detta tillsammans med att vi inte har de 41 elever vi räknade att ta in till hösten resulterar i att vi går back ungefär 4,9 miljoner.

ANNONS

Förvaltningen uppger i beslutet att det bara fanns 17 elever som var behöriga till skolans nationella program.

– Detta är inget unikt för vår skola utan det är samma situation även på de andra naturbruksgymnasierna. Vi hade 41 stycken sökande, varav 17 stycken som var obehöriga, detta visste vi och det är inget ovanligt. Ungefär hälften av dessa hinner bli behöriga innan terminens slut, de som inte blir det brukar vi informera kan söka till PRIV, Programinriktat individuellt program. Detta är inget nytt. Vissa elever söker både PRIV och nationella programmet, andra söker bara nationella. Men då brukar vi alltid vara ute och fånga upp de obehöriga eleverna och informera om våra alternativ. Dessutom hade vi flertalet seriösa förfrågningar från andra elever när vi hade Öppet hus under våren.

I och med beslutet så kommer vi aldrig få något klart besked om hur antagningssiffrorna skulle sett ut till hösten, men Liselott Sörensen pratar utefter erfarenhet och är säker på sin sak.

– Min bedömning är att de här eleverna hade kommit till oss, det var vår prognos och den baseras utefter erfarenhet från tidigare år.

Känner du att du kan påverka beslutet?

– Mitt uppdrag är att berätta vad vi gör, vilka mål vi har och vad vi har för handlingsplan för att nå dit. Jag lämnar in verksamhetsberättelse och årsbokslut, det är på det sättet jag kan påverka. Nu har medarbetare, elever, vårdnadshavare, branschens företrädare och alla 49 kommunerna sin chans att lämna synpunkter via dialogmöten och enkäter som gått ut.

ANNONS

Har du fått något svar på varför det blev intagningstopp på just Dingle?

– Nej, det finns inget bra svar på det och jag vill inte heller spekulera i det.

– Det finns inte ekonomi att driva sex stycken naturbruksgymnasium, det håller inte och något måste göras. Beslutet som tas kommer drabba vilken skola det än beslutas om och därmed även dess kommun och landsbyggd. Det dåliga söktrycket är ett problem i hela landet, inte bara här.

– Det verkar ju som att det inte ska vara kvar så många skolor. Nu får vi hoppas politikerna tar kloka beslut så att vi får elever i framtiden och kan producera utbildning för landsbygden. Vi är viktiga och det tror jag även politikerna tycker.

ANNONS