Omstridd mark. Ett minne av sista dansen på samlingsplatsen i Saltkällan?
Omstridd mark. Ett minne av sista dansen på samlingsplatsen i Saltkällan?

Saltkälleprotester mot bygge på samlingsplats

Flera Saltkällebor protesterar mot förslaget att bebygga den gemensamma samlingsplatsen med tre bostadshus. En berörd granne, Lennart Johansson, reagerar också mot hur arbetsbodar har placerats så att de förstör utsikten.

ANNONS
|

Tomten är kommunal men har under årens lopp nyttjats av Saltkälleborna för olika festligheter, till exempel midsommarfirande, kräftskiva och grillaftnar.

Här finns dansbana och boulebana. Byalaget disponerar ett partytält som det hyr ut.

– Det är en allmän festplats. Folk sitter även där och fikar. Många använder den också som badplats, säger Anette Dahlberg, ordförande i Saltkällans byalag.

Byalaget har ännu inte tagit ställning till den planerade byggnationen.

”Fick tomten i gåva” Lennart Johansson är en av dem som har reagerat kraftigt på förslaget till detaljplan som tillåter byggnation av tre hus på samlingsplatsen, mellan Skredsviksvägen och fjorden. Kommunens förslag att en ny samlingsplats skapas längre norrut, i anslutning till Maltes stig och den befintliga parkeringen, accepterar han inte.

ANNONS

– Munkedals kommun äger marken där samlingsplatsen ligger men Saltkälleborna har nyttjanderätten. Saltkälleborna fick den här tomten som en gåva för att den skulle användas som båtplats, badplats och rekreation, säger Lennart Johansson.

Han hänvisar till ett gåvobrev, från 1956 då tomten skänktes till kommunen, som bland annat talar om att kommunen måste respektera rätten för fastighetsägare i Saltkällan eller andra personer att använda den aktuella tomten för båtbrygga eller båt- och badplats. I sitt yttrande om detaljplanen skriver Lennart Johansson är han är beredd att bestrida förslaget så långt det är möjligt, vilket innebär att ett genomförande kommer att skjutas på framtiden rejält.

Arbete pågår Att kommunen nu har etablerat arbetsbodar och maskiner på samlingsplatsen beror på det pågående arbetet med va-ledningar och en pumpstation. Lennart Johansson tycker att man lika gärna kunde ha samlat allt på marknadsplatsen eller åtminstone placera bodarna på ett annat sätt utmed tomten – inte tvärs över, mitt i utsikten.

Efter det tidigare programsamrådet konstaterade kommunen att det är flera som protesterar mot bostadshus på samlingsplatsen. Angående Saltkällebornas nyttjanderätt har man lämnat kommentaren att varken allmän badplats eller båtplatser i dag finns på tomten, samt att planen ska säkerställa tillgängligheten till stranden och att ett nytt läge för samlingsplatsen intill Maltes stig ska studeras.

ANNONS

Bohusläningen har sökt Mats Tillander, teknisk chef, för en kommentar till kritiken, dock utan att lyckas.

ANNONS