Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Skolprojekt kan vinna guldstjärna

Ungdomarna från Munkedal ville göra skolmatsalarna mer attraktiva. Nu har de en möjlighet att vinna priset som årets Guldstjärna för sitt arbete.

Bohusläningen har tidigare berättat om ungdomarna Moa Kantola, Isac Siwerstam, Jennifer Johansson och Sebastian Siwerstam som 2015 fick förfrågan om de ville vara med i projektet Restaurangjägarna, startat av ABF Fyrbodal och Munkedals kommun. Målet var att göra skolmatsalarna i Munkedals kommun mer attraktiva.

Eftersom de fyra ungdomarna själva gått på Kungsmarksskolan i Munkedal visste de mycket väl att många elever valde att gå och äta en pizza i stället för att äta i matsalen.

Men genom projektet skulle de ta reda på varför det var så och under arbetets gång insåg de att det inte bara handlade om maten utan om miljön, ljudnivån och attityder.

I februari träffade Bohusläningen ungdomarna som i dag går andra och tredje året på gymnasiet. Projektet driver de vidare helt ideellt. Nästa steg för ungdomarna är att få komma ut på alla skolor i Munkedals kommun och ha workshops med elever. 

Läs mer: Vill göra skolmatsalen mer attraktiv

Men detta får ungdomarna allt vänta med, eftersom de nu har fullt upp med att planera inför kommande hårdgranskning av en speciell jury.

Ungdomarna har nämligen tillsammans med konstchefen i Munkedals kommun blivit en av tre finalister i Årets Guldstjärna 2017.

– Det ska bli jättespännande att få visa upp vårt projekt, säger Moa Kantola.

Utmärkelsen är en del i den årliga tävlingen Arla Guldko. Under de kommande veckorna ska en jurygrupp hårdgranska finalisterna för att slutligen utse en vinnare. Dessa koras vid finalgalan den 4 maj, i Stockholm.

Årets Guldstjärna delas ut till den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för våra offentliga kök.

Juryn för Årets Guldstjärna består dels av en expertjury som leds av stjärnkocken Fredrik Eriksson och dels av Guldkoklubben (tidigare finalister i Arla Guldko i kategorierna skola, förskola och senior).

MEST LÄST