Arkivbild
Arkivbild

Stulna motorer från Munkedal hittade i Polen

Båtmotorer till ett värde av tio miljoner har hittats av polsk gränspolis. Stöldgodset är från Munkedal och Orust bland annat.

ANNONS
|

Det var polsk gränspolis som hittade stulna båtmotorer hemmahörande från flera ställen i Sverige och Norge.

– Det var i slutet på november polsk polis stoppade två fordon. Några var "300 hästare" som vi misstänker stals från en marina i Karlskrona under hösten, berättar polisen Thomas Andersson som jobbar med båtsamverkan i Bohuslän.

Ett tiotal av de stulna båtmotorerna kommer från Munkedal, Orust och Ljungskile. Det är motorernas märkning som gjort att man kunnat härleda dem dit.

LÄS MER: Stöldgods från Uddevalla hittades i Nyköping

Polisen misstänker att det är en liga som har hela Europa som sitt arbetsfält som ligger bakom de många stölderna.

ANNONS

– De rör sig över stora områden och de är väl bevandrade i vårt område. Vi tror att Polen är ett transportland och att motorer försvinner iväg vidare ännu längre söderut. Därför ser vi ju att det samarbetet vi har med andra länder i Europa är framgångsrikt, säger Thomas Andersson.

Han misstänker också att den liga som ligger bakom motorerna som nu hittats ligger bakom en stöld på en marina i Uddevalla i somras.

– När jag har tittat närmare på tillvägagångssättet är det samma modus som vid inbrottet i Karlskrona, säger Thomas Andersson.

Men enligt p4 Blekinge som rapporterat om stöldgodset i Polen har polis där förhört en misstänkt men den personen kommer att släppas. Det här har dock blivit en varningsklocka för andra tjuvar enligt Thomas Andersson.

– Ja det här innebär att det blir ett avbräck för den här ligan och en varning för andra. Det blir allt svårare för tjuvarna.

LÄS MER:

ANNONS