Tiina Hemberg avsäger sig politiska uppdrag

Vänsterpartisten Tiina Hemberg har beslutat sig för att lämna sina uppdrag efter hennes uppmärksammade inlägg på facebook där hon kritiserat en lokal handlare.– Jag har funderat på rollen som förtroendevald länge. Jag har känt mig hämmad, säger hon.

ANNONS
|

För en vecka sedan skrev Bohusläningen att Tiina Hemberg (V), som sitter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Munkedal, blivit anmäld för förtal av en näringsidkare i kommunen. Saken gällde ett facebookinlägg som Tiina Hemberg gjort där hon kritiserat Tempo Stale. Som en följd av detta avsade hon sig sina politiska uppdrag på tisdagen.

– Det var inte Bohusläningens artikel men det var händelsen som uppmärksammades där jag började fundera på rollen som förtroendevald.

Med facit i hand, ångrar du inlägget om Tempo Stale?

– Det är det jag har funderat på. Det skadar förtroendet för politiker om man uttrycker vissa saker. Om man inte kan ställa upp på de villkoren kan man inte vara fritidspolitiker.

ANNONS

Har det fått några andra följder?

– Nej det har det väl inte fått. Sen är det klart att det alltid är jobbigt för ens anhöriga som får läsa saker och stå till svars för saker som jag har gjort.

Tankarna på att lämna politiken har hon haft tidigare, och händelsen med affären och facebookinlägget var det som fick bägaren att rinna över. Det är ingen som har krävt hennes avgång.

– Jag har haft full uppbackning från mitt parti och jag inte fått nåt sånt från mina väljare heller.

Det hon har känt är att hennes roll som fritidspolitiker har gjort att hon känt sig hämmad att säga vad hon tycker och vad hon gör. "Jag måste hela tiden i såväl politiska sakfrågor som i mitt privatliv hantera och förhålla mig till mitt parti, mina partikamrater, andra politiker och förtroendet för dem", skriver hon i sin avsägelse.

– Jag kan till exempel inte agera i frågor som rör mina barn fullt ut. Där får jag tänka på att jag är förtroendevald.

Hon anger också svårigheten att kombinera ett heltidsarbete som lärare med de politiska uppdragen som skäl.

Tiina Hemberg är ordförande för Vänsterpartiets lokalavdelning i Munkedal och blev invald i kommunfullmäktige 2010, och sitter sedan 2014 även som ledamot i kommunstyrelsen. Även om hon nu lämnar uppdragen i fullmäktige och kommunstyrelsen lämnar hon inte politiken eller partiet.

ANNONS

– Jag fortsätter att vara ordförande för Vänsterpartiet, där kommer jag att lägga mer tid. Där sitter jag kvar till nästa årsmöte sen är det upp till medlemmarna om de har fortsatt förtroende.

ANNONS