Tillsammans vakar de över Sörbygden

Gemenskapen är en viktig del i grannsamverkan i Hedekas. Tillsammans hjälps ideella krafter åt att observera okända bilar och hålla koll på tomma hus.

ANNONS
|

Varje kväll klockan 19 lämnas jeepen och telefonen över till nästa person i Sörbygdens grannsamverkans jourschema. Alla ställer upp frivilligt och Annelie Andersson är nästa att axla rollen som Hedekas extra öga.

– Först brukar jag titta i loggen var de har kört kvällen innan, vi försöker att köra där de inte har varit, säger hon och pekar på pärmen där loggen finns tillsammans med detaljerade kartor över Sörbygden och Hedekas-området.

De åker alltid två och två. När och var bilen ska rulla bestämmer den som kör. Annelie Andersson berättar att under hennes pass brukar hon köra fram till strax efter midnatt.

ANNONS

– Det viktigaste är att synas och observera bilar vi inte känner igen, säger hon.

Nu har det gått tre år sedan Stefan Gunnesson 2012 kallade till möte i bygdegården i Hedekas. Det var problem både med stölder och okänt folk som strök omkring.

– Vi hade en period då det var mycket rörelse i området, det var påhälsningar på bilskroten och löst folk hängde runt, säger Stefan Gunnesson.

– Då kom jag på idén att ha en bil och åka omkring för att hålla lite koll.

Ett 20-tal personer kom på mötet och nu är de över 100 medlemmar. Efter ett tag kunde man köpa in en rejäl jeep. Bilen och den ständigt bevakade telefonen är navet i föreningen.

– Det går alltid att nå någon på telefonen, säger Stefan Gunnesson.

Med mycket landsbygd i området ligger många hus ödsligt till. Sommarstugor står tomma under stor del av året och då kan ägarna skriva upp sig på listan över hus som får särskild tillsyn. Eller om man ska på semester.

– Är man bortrest håller vi en extra koll på huset, säger Rolf Berg.

På taket på bilen sitter två gula lampor. Med hjälp av dessa kan föraren tala om att grannsamverkan är på plats, så att boende inte ska undra vad det är för mystisk bil som kommer mitt i natten.

ANNONS

– Det är ju antingen vi eller snöplogen som kommer med den typen av lampor, säger Stefan Gunnesson.

De är överens om att grannsamverkan är bra för området. Medlemmarna får en skylt med den internationella loggan för grannsamverkan att sätta upp utanför huset.

– Det här är något alla gör frivilligt för varandra. Man träffar nya kontakter och vi ser vad som händer i stugorna. Det stärker bygden, säger Rolf Berg.

I bland har det varit problem med bostadsinbrott och då har grannsamverkan lagt in en extra växel.

– Då kör vi "tre dagars special", vi samlar ihop oss och kör med fler bilar, säger Stefan Gunnesson.

För ett tag sen såg de en skum bil som de följde efter till Munkedal, vilket ledde till ett gripande. I fler fall har polisen tipsats. Men Stefan Gunnesson poängterar att syftet inte är att ingripa.

– Vi är inget medborgargarde. Vi ska observera och det viktigaste är att vi syns, säger Gunnesson.

Från polisens sida är man enbart positiva till grannsamverkan.

– Det är väldigt bra. Man bryr sig om varandra och är uppmärksamma på vad som händer i bygden, säger Tony Helander, inspektör vid Uddevallapolisen.

– Vi får tillbaka massa tips. Det finns de som har lett till fällande domar.

ANNONS

Han har sedan tio år informerat om grannsamverkan och upplever att det blivit allt vanligare att grannar går ihop för att observera vad som händer i bygden.

– Jag uppfattar att intresset har ökat ganska mycket, säger han.

Syftet med grannsamverkan är att vara närvarande.

– Jag har aldrig hört någon som råkat illa ut, men det bästa är att observera och tipsa polisen. Att gripa någon är vårt ansvar, säger Tony Helander.

Grannsamverkan finns i olika former, allt från att man tipsar varandra via sms och Facebook till bilburen samverkan, som i Hedekas och Högsäter.

Det är en metod där de boende samarbetar med polisen. I bland deltar även lokala brottsförebyggande råd, försäkringsbolag, bostadsbolag och andra aktörer i samhället.

Syftet är att minska brottsligheten, öka tryggheten och trivseln i området. Främst handlar det om att förhindra bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder.

Metoden går ut på att boende håller extra uppsikt över grannarnas bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området.

Enligt en genomgång av internationell forskning som Brottsförebyggande rådet (Brå) gjort minskar brottsligheten i genomsnitt med ungefär en fjärdedel där man har grannsamverkan.

Källa: polisen.se

ANNONS