Glasstjuvar. GB grossisten i Munkedal får påhälsning av glassugna tjuvar nästan varje vecka. Skadegörelse och smält glass blir oftast resultatet av de oönskade besöken.
Glasstjuvar. GB grossisten i Munkedal får påhälsning av glassugna tjuvar nästan varje vecka. Skadegörelse och smält glass blir oftast resultatet av de oönskade besöken.

Tjuvar siktar in sig på glass

Uppfläkta dörrar och smält glass. I Munkedal stjäl tjuvar stora mängder från GB-grossistens glassbilar.– Det här är ett jätteproblem som pågått i flera år, säger delägaren Ulf Helgen.

ANNONS
|

GB-grossisten levererar glass till butikerna runtom i Bohuslän. På nätterna står glassbilarna fullastade med glass som ska ut tidigt på morgonen. Något som lockar glassugna tjuvar.

– De bryter sig in i bilarna och fläker sönder dörrarna och tar med sig flera kartonger med glass. Det kan vara alltifrån en till 40 kartonger, säger Ulf Helgen.

Senaste inbrottet skedde natten till fredagen förra veckan. Metoden var densamma. En bil blev uppbruten och tjuvarna kom över en hel del glass. Polisen larmades och skickade dit en patrull. Man sökte även med hundar. Men spaningarna blev resultatlösa, som många gånger förr.

– Det här har pågått ända sedan vi flyttade verksamheten till Munkedal för 13-14 år sedan.

ANNONS

Problemet är inte bara stölderna i sig utan också den skadegörelse som blir resultatet av dem.

– De gör sönder handtagen på dörrarna och ibland lämnar de dörrarna öppna så att all glass smälter. Detta skapar stor irritation hos chaufförerna på morgnarna när de ska iväg.

Fredric Mattsson, en av de som brukar köra på morgonen, håller med.

– Det är ingen rolig start på dagen. Jag tycker detta är bedrövligt att man kan hålla på så här. Det skapar mycket jobb för oss. När handtagen är sönder får vi ställa oss och byta, det tar allt från en halvtimme till en timme.

Men det värsta blir när glassen smält.

– Det hände för 14 dagar sedan. En hel bil blev nersmält. Då har vi att göra minst en halvdag att städa ur och lasta om bilarna. Dessutom betyder det en kostnad på nästan 150 000 kronor per bil, berättar Fredric Mattsson.

Företaget har investerat i kameraövervakning, belysning och även högtalare som sätts igång när någon obehörig rör sig på området. Men detta har inte avskräckt tjuvarna.

– I snitt sker det nästan en gång i veckan, säger Fredric Mattsson.

Området är inte inhägnat, eftersom det inte är möjligt enligt Ulf Helgen.

ANNONS

– Nej, det går inte eftersom det kommer bilar här på natten och ska lasta ur varor.

Trots att polisen varit på plats vid flera tillfällen har man ännu inte lyckats gripa någon. När tjuvarna väl syns på kamerabilder är de maskerade och omöjliga att identifiera.

Mycket tyder på att det kan röra sig om ungdomar.

– Det kan man bland annat se på kamerabilderna. Jag tror det har blivit en grej för ungdomar att åka hit och stjäla glass och att det genom åren har varit olika personer.

Tjuvarna verkar inte vara ute efter några speciella glassmärken.

– Nej, de stjäl det de kommer över.

Från kamerabilderna har man sett att tjuvarna ibland kommit dit med mopeder och ibland med bil.

Gruppchef Anders Ragnesten på Uddevallapolisen bekräftar att man startat en utredning kring stölderna som skedde förra veckan. Han kan dock inte i nuläget ge några uppgifter om hur utredningen framskrider.

ANNONS