Tydligare. Efter en inspektion kräver Arbetsmiljöverket och Länsstyrelsen att Arctic Paper förtydligar sina rutiner om en allvarlig kemikalieolycka inträffar. (Arkivbild)
Tydligare. Efter en inspektion kräver Arbetsmiljöverket och Länsstyrelsen att Arctic Paper förtydligar sina rutiner om en allvarlig kemikalieolycka inträffar. (Arkivbild)

Tydligare rutiner för kemolyckor

Arctic Paper måste ha tydligare rutiner om en kemikaliekatastrof inträffar. Det menar Arbetsmiljöverket efter en inspektion.

ANNONS
|

När Arctic Paper nyligen bytte från olja till naturgas i delar av sin produktion hamnade företaget under en annan lagstiftning. Och det var vid en så kallad Sevesoinspektion i slutet av mars som Arbetsmiljöverket upptäckte bristerna i säkerhetsrutinerna på pappersbruket i Munkedal.

Bland annat konstateras att företaget saknar ett komplett handlingsprogram för hur man ska agera om en allvarlig kemikalieolycka sker. Arbetsmiljöverket kräver även en fullständig redovisning över vilka farliga kemikalier som förvaras i Arctic Papers lokaler.

Men Charlotta Håkansson på Arbetsmiljöverket är inte särskilt oroad över bristerna. Hon menar nämligen att det är få företag som lyckas få till sitt första handlingsprogram enligt Sevesodirektivet utan några synpunkter från myndigheter.

ANNONS

– Det finns rutiner, men det är inte tillräckligt tydligt beskrivet. Det är väldigt vanligt, säger Charlotta Håkansson.

Därför kräver Arbetsmiljöverket att Arctic Paper återkommer med utvecklad redovisning över sina rutiner.

Sevesolagstiftningen bygger på ett EU-direktiv om hur företag som hanterar en viss mängd farliga kemikalier bör agera vid allvarliga kemikalieolyckor. Arbetsmiljöverket och Länsstyrelsen har ansvar för tillsynen.

Arctic Paper har till 11 maj på sig att informera Arbetsmiljöverket om vilka åtgärder de ska vidta. Om bruket inte gör något åt kritiken kan myndigheten besluta om föreläggande.

ANNONS