Musselodling måste märkas ut bättre

En trafikfarlig musselodling vid Brattön ska märkas ut bättre - detsamma gäller andra odlingar.

ANNONS
|

I mitten av juli berättade Bohusläningen om missnöjet kring en musselodling i Havstensfjorden utanför Uddevalla. Odlingen består av ett cirka 200 meter långt svart plaströr och ligger i en utdragen båge strax söder om Brattön. Under nätet hänger ett stormaskigt nät som musslorna ska växa på. Utmärkningen består av två gula prickar, placerade ett tjugotal meter från odlingsrörets ändar.

Så här sade båtägaren Anders Beskow:

–Det rena turen om man upptäcker odlingen innan det är för sent. Det svarta röret är otroligt svårt att se och de där två gula prickarna räcker inte till som utmärkning.

Och nu ger alltså länsstyrelsen honom rätt.

ANNONS

– Jag håller med om att det här ensamma odlingsröret är svårt att upptäcka. Inte minst när det går lite sjö. Därför ska det nu märkas ut med stora gula bojar, var femtionde meter, säger Fredrik Larson, länsfiskekonsulent.

Totalt finns det 89 platser, från Donsö i söder till Strömstad i norr, med tillstånd för odling av musslor och/eller ostron. I somras gjorde Fredrik Larson tillsyn på 56 av dem mellan Älgön och Åbyfjorden. 32 av dem är aktiva, det vill säga har odlingar igång.

–Överlag såg det bra ut, med bra utmärkning och enhetliga redskap. Men i sju av fallen kommer odlaren att få ett föreläggande. Det kan handla om dålig utmärkning. I något fall låg exempelvis utmärkningsprickarna ner. Men det kan även vara annat som innebär att man inte följer tillståndet. Sedan är det några som får en lindrigare anmärkning, som till exempel odlingen vid Brattön, säger Larson.

Det är företaget Orust Shellfish AB som står bakom odlingen vid Brattön och enligt Larson har nu dess ägare lovat att förbättra utmärkningen inför nästa års båtsäsong.

–Självklart kommer vi att genomföra en återkontroll för att se så att åtgärderna, som vi kommit överrens om, har utförts, säger Larson.

Anders Beskow, som slog larm om vattenfaran, kommenterar länsstyrelsens besked så här:

ANNONS

–Det var väl jättebra att man åkte ut för att se på odlingarna med egna ögon. Och att man nu vidtar de här åtgärderna. Sedan kan man förstås undra varför det skulle behöva ta sådan tid, men bättre sent än aldrig.

......................................................................................................................................

ANNONS