Anas Rmih pratar med Kicki Ahlén.
Anas Rmih pratar med Kicki Ahlén.

Nyanlända ska lösa läkarbristen

Under mindre än fem år har fem läkare från Syrien fått anställning eller provtjänstgöring inom NU-sjukvården. Det är en del i en strategi som ska hjälpa sjukhusen att råda bot på läkarbristen.

ANNONS
|

Under de senaste åren har regionens sjukhus stöttat personer som är utbildade utanför EU att få en svensk läkarlegitimation.

Och under mindre än fem år har fem läkare från Syrien fått anställning eller provtjänstgöring inom NU-sjukvården. Det en del i en strategi för att kunna få tag på läkare med rätt kompetens till de platser där det är brist på personal.

– Vårt arbetemed att stötta nyanlända i vägen till legitimation handlar både om att ta tillvara på den kompetens som finns i Sverige nu, men vi vill också att sjukhusets personal ska präglas av hur samhället ser ut, säger Kerstin Blomgren, tillförordnad HR-chef inom NU-sjukvården.

ANNONS

Avdelningen för ortopedi på Näl är en av de avdelningar som har hjälpts av de nya rekryteringarna.

– Att vi kan anställa nya personer till de här tjänsterna har gjort att vi drastiskt har kunnat minska antalet stafettläkare och i stället kan erbjuda patienterna kontinuitet och medarbetare som känner till rutinerna, säger Arvin Yarollahi, verksamhetschef på ortopedkliniken på Näl.

Man arbetar medatt varje individ ska bedömas utifrån utbildning och erfarenhet och hur den kan jämföras med den svenska utbildningen.

– Den stora utmaningen vi möter är att det är en lång väg till att bedöma varje individ när både dem och vi är ivriga att de ska komma i tjänst så snart som möjligt, säger Kerstin Blomgren.

– Det är helt och hållet meriterna som avgör vem som kan få en tjänst på vår klinik. Det handlar om att hitta en person som fungerar bra in i vår verksamhet, säger Arvin Yarollahi.

En annan fördelmed att rekrytera utanför Sverige och Europa är att språkkunskapen på sjukhuset hela tiden växer och ökar möjligheten att ge bättre hjälp till sina patienter.

– Vi skickade nyligen ut ett mejl till våra anställda för att se vilka språkkunskaper de besitter och fick tillbaka flertalet mejl med svar med olika språk som de behärskar. Vi är en arbetsplats som innefattar många nationaliteter, säger Arvin Yarollahi.

ANNONS
ANNONS