Nu görs det en rejäl satsning på att förbättra äldreomsorgen i Orust kommun.
Nu görs det en rejäl satsning på att förbättra äldreomsorgen i Orust kommun.

Äldreboenden renoveras för 56 miljoner

Nu inleds en satsning som syftar till att renovera Ängsviken i Henån och Strandgården i Ellös. Cirka 60 miljoner ska satsas på att förbättra standarden på de två särskilda boendena på Orust.

ANNONS
LocationHenån|

– De här upprustningsprojektet inleds ungefär samtidigt, säger Ronnie Nilsson, fastighetschef i Orust kommun.

Den 16 september är det planerad byggstart för Ängsviken i Henån som ska byggas till med tio nya lägenheter och som beräknas bli klar sommaren 2020. Därefter genomförs en mindre renovering av personalutrymmen och förråd till lägenheten.

– Den investeringen är beräknad till knappt 16 miljoner.

Utbyggnaden av Strandgården beräknas till cirka 40 miljoner. Ett viktigt syfte med investeringen är att åtgärda brister i arbetsmiljön för personalen för att även i fortsättningen kunna använda Strandgården som särskilt boende. Efter ombyggnaden som beräknas bli klar april 2021 kommer det att finnas 35 platser med godkänd arbetsmiljö och tillgänglighet. Dessutom ska produktionsköket vara dimensionerat för 340 portioner och det ska finnas möjlighet att flytta tillagningen av mat från Ellös låg och mellanstadieskola till Strandgården.

ANNONS

Renoveringen på Strandgården har ställt till med problem för de 19 boende som finns kvar. Arbetsmiljöverket har stoppat arbete i vissa utrymmen där det finns för lite utrymmen för att utföra olika arbetsuppgifter. Det finns en gräns på 80 centimeter som gäller för att personalen ska kunna utföra sina arbetsutgifter. Det måste exempelvis finnas sådana utrymmen om man ska hjälpa någon som ligger i en säng. Det är samma regler som gäller vid arbete i toealetter

Martina Hasselgren, verksamhetschef för äldreomsorgen, beklagar de olägenheter som ombyggnaden innebär.

Det förekommer uppgifter att brukare måste sitta på en portal toalettstol i vardagsrummet och utföra sina behov. Stämmer detta?

– Det finns ingen brukare som måste göra detta, svarar Martina Hasselgren. Detta är något som jag kontrollerat. Däremot finns det brukare som måste klä av sig och sätta sig på en mobil toalett som körs in till badrummet för att uträtta sina behov. Vi gör detta på ett sätt som som är så lite integritetskränkande som möjligt. Samtidigt måste vi följa Arbetsmiljöverkets krav och arbetsmiljölagstiftningen.

ANNONS