De två Socialdemokraterna Hans Stevander och Kerstin Gadde kräver att Bagarevägens förskola i Henån stängs omedelbart med tanke på alla mögelskador i fastigheten. Men den uppfattningen har inte övriga ledamöter i miljö och byggnadsnämnden.
De två Socialdemokraterna Hans Stevander och Kerstin Gadde kräver att Bagarevägens förskola i Henån stängs omedelbart med tanke på alla mögelskador i fastigheten. Men den uppfattningen har inte övriga ledamöter i miljö och byggnadsnämnden.

23 anmälningar om arbetsskador på förskola

Näsblod, onormal trötthet och eksem.Under det senaste halvåret har 23 arbetsskadeanmälningar gjorts om mögelskadade Bagarevägens förskola i Henån.Trots detta har politikerna svårt att enas kring en lösning.

ANNONS
|

Nu ska övertryck av luft användas för att pressa in mögel i väggarna.

– Vi måste ta fram en lösning som fungerar i väntan på att en ny förskola är klar, säger Bo Andersson (M), ordförande i miljö och byggnadsnämnden.

– Det är fel att utsätta barn och personal för ett experiment med övertryck av luft, säger Kerstin Gadde (S) som också sitter i miljö och byggnadsnämnden.

Socialdemokraterna vill att Bagarevägens förskola stängs omedelbart.

Pressas in

Det har varit problem med arbetsmiljön i Bagarevägens förskola i många år. Problemen eskalerade i slutet av 2011 i samband med att det började lukta obehagligt i lokalerna. De undersökningar som gjordes visade att hela byggnaden är mögelskadad och utgör ett hot mot barns och vuxnas hälsa. Det råder politisk enighet att riva byggnaden och bygga en ny förskola i Henån.

ANNONS

Däremot är politikerna inte eniga om en lösning av situationen på kort sikt. Ett förslag som innebär att samtliga dörrar och fönster stängs och att luft pumpas in i väggarna med övertryck har föreslagits som tillfällig lösning. Metoden innebär att möglet pressas in i väggarna så att de som vistas i byggnaden inte kommer i kontakt med de skadliga ämnena.

– Under juli är förskolan stängd och då ska vi se om detta fungerar, säger Bo Andersson. Det ska göras mätningar för att undersöka om det finns mögel i luften.

Moderaterna, Folkviljan, Centern och Folkpartiets representanter i Miljö och byggnadsnämnden har ställt sig bakom förslaget med övertryck. Detta innebär samtidigt att avdelningarna Kringlan, Marängen och Frallan ska användas tills dess att en ny förskola har byggts, något som beräknas ta drygt ett år.

Bör stängas

Kerstin Gadde (S) och Hans Stevander (S) är kritiska till den lösning som ska användas.

– Det är stora skador i denna fastighet och det är många som har stora hälsoproblem, säger Kerstin Gadde.

– Det går att lösa frågan tillfälligt genom att sätta upp bostadsmoduler eller använda den nedlagda skolan i Myckleby som tillfällig förskola, säger Hans Stevander.

Den så kallade övertrycksmetoden har fått kommunal och Lärarförbundet att gå i taket och en anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket. Iden skriver fackförbundet att det gjorts 23 arbetsskadeanmälningar om inomhusmiljön sedan november 2011.

ANNONS

Bo Andersson konstaterar att Socialdemokraterna inte gjorde något för att stänga byggnaden när de hade makten.

– Om denna metod inte fungerar finns tomma lokaler som kommunen äger som går att använda, exempelvis den nedlagda skolan i Myckleby, säger Bo Andersson.

December 2011 görs en anmälan att personalen på Bagarevägens förskola mår dåligt på grund av inomhusmiljön. En undersökning visar att stora delar av byggnaden har fukt och mögelskador. Delar av förskolan utryms och barn flyttas till andra lokaler. Det förslag som miljö och byggnadsförvaltningen tagit fram innebär att hela byggnaden utryms omgående. Detta stödjer socialdemokraterna. Det beslut som övriga partier i miljö och byggnadsnämnden ställer sig bakom innebär att avdelningarna Kringlan, Marängen och Frallan är kvar på Bagarevägen i Henån tills en ny förskola byggts.

ANNONS