Bil med körförbud körde på traktor med kossor

En man åtalas i Uddevalla tingsrätt för vårdslöshet i trafik efter att ha kört på en traktor som avlastade ett tio-tal kossor. Bilen var avställd och lagd med körförbud.

ANNONS
|

Det var på Orust i oktober förra året som olyckan skedde.

Mannen som är i 70-årsåldern berättar i polisförhör att han bara har vaga minnen från olyckan och kan därför inte svara på varför han inte såg traktorn på den långa raksträckan.

Han berättar att han var medveten om att bilen var avställd och lagd med körförbud men säger att han behövde köpa mediciner till sin svärmor och därför kört bilen ändå.

Mannen ska, enligt ett vittne, kört in i traktorns högra bakdäcket när denne stod tvärsöver vägen för att lasta av ett tio-tal kossor på en äng. Enligt vittnets uppskattning körde bilen i 80-90 km/h.

ANNONS

Vittnet som stod på vägen för att hjälpa traktorn att stoppa trafiken försökte att påkalla förarens uppmärksamhet men lyckades inte.

Fördes till NÄL med ambulanshelikopter

Bilen slungades efter krocken ner i ett dike och polis tillsammans med ambulans larmades till platsen.

Bilens front var helt intryckt och mannen fördes med ambulanshelikopter till NÄL med spräckt bröstben, punkterad hjärtsäck, tre revbensbrott och sprucken ryggkota. Där vårdades han på sjukhus i två och en halv månad.

Traktorföraren var enligt polisförhöret oskadd men chockades.

Enligt anmälan fanns inga bromsspår på olycksplatsen som visade att föraren försökt bromsa in för att undvika en kollision.

Mannen erkänner alla brott och säger i polisförhör att han var medveten om bilens brister och att han höll på att åtgärda dem.

ANNONS