Bohuslän bland världens främsta vildmarksområden

Tv-bolaget CNN listar Bohuslänskusten som det sjunde vackraste vildmarksområdet i världen.

ANNONS
|

Bohuslänskusten och i synnerhet Orust och Tjörn kommer på sjunde plats, efter bland annat en regnskog i Tanzania, saltöken i Bolivia och öken i Namibia.

"Om du någonsin fantiserat om att tyst glida fram genom vattnet i en kajak, campa på öde stränder, njuta av midnattssolen, upptäcka sälar och uppfyllas av havets själ, kommer du inte sakna något här" Så skriver CNN på sin hemsida där de listar världens tio bästa vildmarksområden.

– Det är skithäftigt. Man blir ju lite hemmablind och ser inte alltid hur fantastiskt vackert det är här, säger Anki Rutgersson, informatör på turistbyrån på Orust.

Den bohuslänska midnattssolen är dock ingenting som Anki Rutgersson har sett.

ANNONS

– Det är ett väldigt spännande ljus, speciellt kring midsommar när det aldrig riktigt blir mörkt. Men midnattssol, det kanske är lite överdrivet, säger hon med ett skratt.

Främst är det tyskar som besöker Orust under året men på senare tid har det kommit fler och fler från Storbritannien och Nederländerna. Uppmärksamheten från CNN tror hon kan ha betydelse för den framtida turismen.

– Att vi uppmärksammas såhär gör ju att folk får reda på att man kan åka hit, säger hon. Att paddla kajak, som de skriver, är ett fantastiskt bra sätt att uppleva Orust på. Det är tyst och man är så nära vattnet. Och så har vi allemansrätten så det är bara att slå upp sitt tält.

1. Tarkine Rainforest, Tasmanien

2. Knoydart-halvön, Skottland

3. Salar de Uyuni, Bolivia

4. Sossusvlei, Namibia

5. Great Bear Rainforest, British Columbia, Kanada

6. Kakadu National park, Northern Territories, Australien

7. Bohuslänskusten, Sverige

8. Dana, Jordanien

9. The Isles of Scilly, Storbritannien

10. Uttarakhand, Himalaya, Indien

ANNONS