Bygger om fabrik i Ellös

Nu byggs den gamla fiskfabriken i hamnen i Ellös som köpts av företaget Sweden Pelagic om för 70 miljoner kronor. Verksamheten har stängt under ombyggnaden.

ANNONS
|

– Det handlar i princip om att bygga en hel ny fabrik, säger Martin Kuhlin, platschef på fabriken.

Det är snart ett år sedan de båda bröderna som ägde Paul Mattsson AB i Ellös valde att sälja samtliga aktier i bolaget till det företag som i dag heter Sweden Pelagic. Fabriken i Ellös har bytt namn och arbetet med att bygga om fabriken har inletts.

– Den sista mars stängde vi fabriken för att kunna starta ombyggnaden, berättar Martin Kuhlin. Just nu håller vi på att montera ner gamla maskiner som är upp till 30 år gamla.

I nuläget är det inte någon produktion alls i fabriken i Ellös. Ett antal hantverkare har däremot anlitats för att bygga om fabriken invändigt. Det arbetet beräknas pågå i ytterligare ett par månader. Under juni och juli är det meningen att nya maskiner från Tyskland och Danmark ska vara på plats och monteras.

ANNONS

– Det kommer att var montörer här under hela sommaren. Målet är att starta upp fabriken i augusti igen.

Bakom Sweden Pelagic står de båda organisationerna Västkustfisk AB (SVC) och FF Skagen i Sverige och Danmark. Företaget äger sedan tidigare två produktionsanläggningar i Västervik och Ronehamn på Gotland.

De här två enheterna har kapacitet att varje år ta emot 30 000 ton sill och skarpsill som görs i ordning och lagras och sedan säljs vidare.

– Köpet av enheten i Ellös innebär att vi nu kan bredda vår verksamhet och fördjupa samarbetet med våra gemensamma leverantörer när det gäller råvaror.

De 70 miljoner som satsas innebär att anläggningen i Ellös kommer att bli toppmodern och en betydligt effektivare anläggning än i dag. Innan ombyggnaden låg kapaciteten på att ta emot och bearbeta cirka 130 ton sill om dygnet. När ombyggnaden blir klar finns det möjlighet att öka kapaciteten till 480 ton sill och skarpsill per dygn.

– Den uppfattning vi har är att den här satsningen är nödvändig för att kunna säkerställa framtida råvaruleveranser, säger Martin Kuhlin. Det här innebär dessutom att arbetsmiljön för de anställda förbättras och att det blir en bättre hantering av den sill som vi tar hand om.

ANNONS

I dag finns det 12 fast anställda arbetare på fabriken och ett antal säsongsanställda som hoppar in när det är mycket att göra. Martin Kuhlin räknar med att behovet av anställda kommer att öka till höst.

Sweden Pelagic tar emot och bearbetar sill och skarspill direkt från fiskebåtar från Sverige, Danmark och Norge. Det som händer inne i fabriken är att sillen sorteras, rensas och skärs i olika stora bitar. Processen avslutas med att råvaran placeras i blå platstunnor som körs till det närbelägna bergrummet där den får stå och mogna till sig.

– Det brukar ta ungefär en månad innan sillen kan levereras vidare till våra kunder, säger Martin Kuhlin. Ungefär hälften av våra produkter exporteras till kunder i Tyskland, Polen och Österrike.

Resten av råvarorna säljs till Orkla Sweden i Kungshamn, Marenor och Klädesholmen som bland annat ägnar sig åt at lägga in sill och ansjovis.

Det är meningen att kajen intill fabriken ska byggas om inom de närmaste åren för att det ska bli möjligt för ännu större fiskebåtar att lossa sin last. Det som återstår detta ska bli möjligt är ett antal tillstånd.

– Vi har förhoppningar om att kajen kommer att börja byggas om under nästa år.

ANNONS
ANNONS