Det finns få unga i kommunpolitiken på Orust enligt en ny rapport.
Det finns få unga i kommunpolitiken på Orust enligt en ny rapport.

Få yngre i Orustpolitiken

I dag finns det inte någon politiker i Orust kommun som är yngre än 30 år. Detta enligt en rapport som tagits fram av Sveriges kommuner och landsting och som handlar om vilka som är kommunpolitiker i Västra Götalands län.

ANNONS
|

De uppgifter som tagits fram visar att det finns 81 aktiva kommunpolitiker i Orust kommun sedan valet 2014. I stort sett alla ägnade sig åt kommunpolitik på deltid. Det finns den här mandatperioden bara en som ägnar sig åt politik på heltid.

Den framtagna statistiken visar att 57 av de folkvalda var män och att 43 procent i åldrarna 50 till 64 år. Och att en majoritet jobbade i den privata sektorn vid sidan av uppdragen i politiken. Nära hälften hade en eftergymnasial utbildning vilket är högre än genomsnittet för befolkningen.

63 procent av de folkvalda var gifta och bara sju procent hade små barn under sex år. Den siffran kan jämföras med hur det ser ut i riket där siffran ligger på 15 procent.

ANNONS

En annan viktig uppgift är bara fem procent av de folkvalda var födda utomlands. I riket ligger den siffran på sju procent.

ANNONS