Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det blev dyrt för en fiskare att inte anmäla en planerad fiskeresa till myndigheterna.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Fiskare fick 5 000 i böter

En fiskare i södra Bohuslän måste betala böter på 5000 kronor. Orsaken till detta är att fiskaren inte gjort en förhandsanmälan angående en fiskeresa i somras.

Det var vid en administrativ kontroll som Havs- och vattenmyndigheten upptäckte att fiskaren inte anmält at han skulle ut och fiska. Den här dagen blev fångsten 350 kilo torsk som fångats i Skagerrak.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Enligt fiskelagen ska det tas ut en sanktionsavgift om en fiskare inte gör en förhandsanmälan vid fiske. Det är till och med så att den här avgiften ska tas ut även om överträdelsen inte skett av oaktsamhet. Befälhavaren på ett fartyg har en skyldighet att göra en anmälan.

Det finns en möjlighet för Havs- och vattenmyndigheten att inte ta ut en avgift om det fins speciella omständigheter som innebär att det är oskäligt att ta ut avgiften. I det här aktuella fallet konstateras att det inte finns några skäl att inte ta ut avgiften i det här fallet. Att förhandsanmälan görs är viktigt när det gäller kontroller, menar Havs- och vattenmyndigheten.