Buller och solreflexer. Boende vid vindkraftsparken i Hårleby är störda. Nu har de gjort en namninsamling mot den nya vindbruksplanen.
Buller och solreflexer. Boende vid vindkraftsparken i Hårleby är störda. Nu har de gjort en namninsamling mot den nya vindbruksplanen.

Grannprotester mot ny vindbruksplan

13 grannar till vindkrafts­parken är redan störda och har lämnat en protestlista mot planen. Trots att den innebär en minskning av antalet tillåtna vindkraftverk. Hårleby väster kan få max tre nya verk utöver de befintliga.

ANNONS
|

Området Hårleby väster är av riksintresse för vindbruk och anses lämpligt för utbyggnad med max tre stycken, 150 meter höga vindkraftverk utöver de tre som redan finns där.

I samband med att vindbruksplanen ställdes ut, lämnade 13 närboende till vindkraftsparken i Hårleby in en protestlista. Simon Gustafsson är en av de som skrivit på.

– Det är väldigt tråkigt att höra det ständigt sjasande ljudet, som hörs väldigt tydligt vid disigt väder. Jag bor ju i övrigt helt fridfullt och tyst. De tre nya verken kommer att hamna ännu närmare och beröra oss ännu mer, säger han.

Andra närboende störs även av bländande solreflexer från rotorbladen. De anser också att landskapsbilden påverkas negativt av fler vindkraftverk och att möjligheterna till rekreation blir mindre i området.

ANNONS

– Det vi svarar dem är att det redan i dag finns större möjligheter att bygga vindkraftverk. Om kommunen inte antar planen finns risk att de närboende blir ännu mer störda. Gränsvärden för skuggtimmar och bullernivå vid bostäder regleras inte lika tydligt i nuvarande översiktsplan, säger Joel Petersson Berge, planarkitekt på kommunen.

I augusti beslutar kommunfullmäktige om planförslaget ska antas. Syftet är att planen ska vara ett vägledande beslutsunderlag vid prövningar av nya vindkraftsetableringar. Den kommer att ersätta nuvarande rekommendationer för vindkraft som finns i kommunens översiktsplan.

– Innan ett vindkraftverk får byggas ställer vi krav på bullerutredning. Om det senare visar sig att bullernivåerna överskrids, har kommunen möjlighet att förelägga den som driver vindkraftverket att minska effekten eller stänga av, säger Joel Berge.

I planen finns också rekommendationer om färgsättning för att minimera visuella effekter.

Om det blir sex verk vid Hårleby beräknas de kunna producera ungefär 20 procent av den totala elanvändningen i kommunen. Kommunen har inga planer på att själv bygga något vindkraftverk.

Planförslaget redovisar också områden som ska undantas från utbyggnad av vindkraft. Det är bland annat områden med höga bevarandevärden för natur, kultur och friluftsliv, som naturreservat, Natura 2000-områden och områden med särskilt känslig landskapstyp. Kustzonen undantas helt. Inom övriga områden kan enstaka verk på max 90 meter prövas.

ANNONS
ANNONS