Hönsägaren måste klippa klor – hotas med vite

Djurägaren måste klippa klorna på hönsen och behandla de sjuka. Annars hotas ägaren att betala 500 kronor per djur. Det beslutar länsstyrelsen efter flera inspektioner.

ANNONS
|

En djurägare på Orust måste inom fyra veckor börja ta bättre hand om sina höns. Enligt föreläggande från länsstyrelsen måste hönsen som drabbats av fotskabbkvalster eller kalkben behandlas, alternativt avlivas.

Länsstyrelsen upptäckte även att flera hönor hade för långa klor. Eftersom detta påverkar hönsens naturliga benställning måste ägaren klippa klorna samt ta bort sporrar på tupparna så att även de kan gå naturligt.

Första inspektionen gjordes i oktober 2014 och vid en uppföljande kontroll i december hade djurägaren avlivat några av de sjuka hönsen samt behandlat. Men detta var inte tillräckligt eftersom flera djur fortfarande var sjuka.

I januari fick ägaren ännu en chans att vida åtgärder samt komma med ett yttrande. Eftersom djuren fortfarande är sjuka beslutar länsstyrelsen att ge djurägaren ett föreläggande med hot om vite på 500 kronor per djur om beslutet inte följs.

ANNONS

ANNONS