Tar tid. Regionen säger nej till att flytta ambulansen i Henån till Varekil.
Tar tid. Regionen säger nej till att flytta ambulansen i Henån till Varekil.

Ingen ambulansflytt till Varekil

Knappt hälften av ambulanserna på Orust hinner fram inom 20 minuter och kommunen vill att situationen förbättras. Men önskemålet om en ny ambulansstation med permanent ambulans i Varekil avvisas i en skrivelse från Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

– Vi är inte nöjda med svaret och kommer att gå vidare, säger Lars Larsson (C), ambulanssjuksköterska på Tjörn och en av de ledande politikerna i Orust kommun.

Målet för Västra Götalandsregionen är att 90 procent av de som behöver akut hjälp vid prio ett-larm ska få hjälp av en ambulans inom 20 minuter. På Orust tar utryckningarna ofta längre tid. I juli förra året hann 38, 8 procent av ambulanserna fram inom 20 minuter, något som Bohusläningen tidigare rapporterat om.

– Det finns flera förklaringar till detta, säger Lars Larsson. I dag finns det en ambulans som är stationerad i Henån. Men den ambulansen skickas ofta på uppdrag till Skaftö. Denna uppgift hade ambulansen i Lysekil tidigare ansvar för.

ANNONS

Den nedlagda akuten i Uddevalla och andra förändringar som gjorts har påverkat Orust negativt, enligt Larsson.

Orust har framfört ett önskemål om att flytta den nuvarande ambulansen som är placerad till Henån till Varekil i stället.

– Det skulle göra öka möjligheterna att nå västra Orust på ett bättre sätt än i dag, säger Lars Larsson.

Men regionen gör tummen ner för önskemålet från Orust kommun. I en skrivelse konstateras att dagens placering har sin grund i NU-Sjukvårdens uppdrag att betjäna invånarna på ett optimalt sätt och att ambulansen i Henån behövs för att lösa det här uppdraget.

Vidare nämns att den här ambulansen inte bara har i uppdrag att verka inom Orust kommun utan även på andra platser. Och att ambulanser på andra platser även kan skickas till Orust vid behov.

I skrivelsen står också att det inte finns några planer på att stärka resurserna när det gäller ambulansen på Orust men att arbetet med att granska statistik över utryckningar kommer att fortsätta.

ANNONS