Planerar bilsportarena. Nu har Orust bilsportklubb lämnat in en ansökan till kommunen för att locka ungdomar som gillar motorer.
Planerar bilsportarena. Nu har Orust bilsportklubb lämnat in en ansökan till kommunen för att locka ungdomar som gillar motorer.

Motorklubb planerar ny bilsportarena

Det finns långt framskridna planer på att bygga en bana för folkrace, rallycross och rally på Orust i närheten av Månsemyrs avfallsanläggning. Ett syfte med satsningen är att fånga upp det stora motorintresset som finns bland ungdomar på ön.

ANNONS
|

– Den här satsningen har diskuterats under ett par års tid och nu har vi bestämt oss för att gå vidare och försöka genomföra den här satsningen, säger Johan Mäsak, aktiv i Orust Bilsportklubb.

Föreningen, som i dag har ett 100-tal medlemmar, bildades 2015 med syftet att skapa en bilsportarena på Orust. Nu har en ansökan om att få göra satsningen lämnats in till kommunen som äger den aktuella marken där motorarenan ska ligga.

– Det är många ungdomar som har ett stort intresse för motorer och motorsport på Orust, säger Johan Mäsak. Samtidigt är det svårt att åka till de motorbanor som finns på Tjörn och Stenungsund. En klubb med en egen bana på Orust kan vara lockande för de som har ett motorintresse.

ANNONS

Ett förslag på hur en bilsportarena kommer att se ut har nu tagits fram. I ansökan som har lämnats in till kommunen framgår att det handlar om en bana som är 900 till 1200 meter lång. På området ska det också finnas ett klubbhus, restaurang, toaletter, dusch och omklädningsrum och en miljöstation. Området ligger på Storehamnsplatån norr om väg 178 och nära kommunens avfallsanläggning Månsemyr. Avståndet till Ellös blir cirka en kilometer långt.

– Satsningen kommer att finansieras via bidrag från ett antal lokala sponsorer och jag vill i nuläget inte gå in på hur mycket pengar det handlar om, säger Johan Mäsak.

En hel del saker måste lösas innan satsningen kan sätta igång. Ett samrådsmöte ska hållas i februari i Röra församlingshem för alla intresserade. En anmälan om miljöfarlig och miljöstörande verksamhet har lämnats in till kommunen och det kan bli aktuellt att göra en bullerutredning.

– Vi räknar med att det tar cirka tre år innan motorbanan kan tas i bruk.

Fakta om folkrace

Folkrace körs på banor av grus eller asfalt med bilar som är täckta och besiktigade i Sverige. Det finns några säkerhetsföreskrifter som måste följas, bland annat att det måste finnas en skyddsbur. Innan tävlingen måste en teknisk funktionär godkänna de bilar som deltar i en tävling. En bana för folkrace ska byggas på ett sådant sätt att bilarnas hastighet inte överstiger 80 kilometer. Det finns möjlighet att börja tävla i den här klassen det år man fyller 15 år. Efter varje avslutad tävling sker försäljning av tävlingsbilarna för 6500 kronor.

ANNONS