Mysig fredagssång på biblioteket

Fredagar betyder sång och glädje på Kulturhuset Kajutan. Henåns bibliotek arrangerar sångsamling som uppskattas av både barn och föräldrar.

ANNONS
|

Solen skiner starkt över Bohuskusten denna vårfredag i april. Lika stark skiner glädjen bland de nio barn som deltar på sångstunden som Henåns bibliotek arrangerar. Varje fredag bjuder biblioteket in till mysfredag, där Maria Karlsson Runge har med gitarr och sjunger med barnen.

– Det är så roligt att se barnens kunskaper tillsammans med sina föräldrar. Alla barn har en känsla för takt och ton, säger Maria.

De allra flesta som är här i dag är förstagångsbesökare. Maria samlar alla barnen och föräldrar i en ring och sätter igång med klassiska barnsånger. De äldsta barnen kan texterna och sjunger med, medan de yngre tittar nyfiket på. Efter några sånger ställer sig Maria upp och får med både barn och föräldrar i en cirkeldans som verkar uppskattad bland de små.

ANNONS

En av deltagarna är Barbro Andersson, som är här med sina två barnbarn Stella och Tilde. Hon uppskattar initiativet och tycker att det är viktigt med sådana här aktiviteter.

– Det är kul att de gör något för barnen. Personligen tycker jag att det är viktigt för familjer att delta om man har möjlighet, säger hon.

Den kanske största höjdpunkten under samlingen är när en påse med rytminstrument kommer fram. Alla barnen får välja ett och ljuden av maracas, ägg och tamburin blandas med Marias gitarrspel och sång. När en halvtimme har gått bryter Maria spelandet och barnen får hugga in på en samling barnböcker som legat i mitten av cirkeln och väntat.

Efteråt frågar Maria föräldrarna om vad de tyckte om stunden och reaktionerna är positiva. Ivrigt tjatar ett av Barbro Anderssons barnbarn om att få gå ner till de andra böckerna, där hon har siktet på att få låna en bok med Pippi Långstrump.

Viktor Dahlgren, anställd på biblioteket, berättar att man haft den här aktiviteten i flera år.

– Det brukar vara mellan fem och tio barn, så i dag var en bra dag, säger han, medan föräldrar och barn gör sig redo för att ta sig ut i det soliga vårvädret.

ANNONS

Sångsamling

Var: Henåns bibliotek.

När: Fredagar kl. 10:00.

För vem: Barn 0-6 år.

Aktuellt på Henåns bibliotek: Under april har biblioteket ett initiativ som heter påskboken. Där får barn låna en bok och måla en bild med något som tillhör boken. Teckningen ska lämnas in senast 21 april och alla barn som deltar får en bok.

ANNONS