Nybliven pensionär. Under tisdagen gjorde Lars Jacobsson sin sista arbetsdag som bibliotekschef i Orust kommun.
Nybliven pensionär. Under tisdagen gjorde Lars Jacobsson sin sista arbetsdag som bibliotekschef i Orust kommun.

Nu är det dags för Lars att gå i pension

De senaste 20 åren har Lars Jacobsson jobbat som bibliotekschef i Orust kommun. Under tisdagen gjorde han sin sista arbetsdag men han räknar med att ha fullt upp som pensionär.

ANNONS
|

– Jag är mycket intresserad av idrott och kommer bland annat att spela en del tennis, säger Lars Jacobsson. Dessutom har jag nyligen tagit grönt kort för att kunna spela golf på egen hand. Idrott har haft en stor betydelse i hela mitt liv och jag har sysslat med flera olika idrotter när jag var yngre.

Lars Jacobsson har vuxit upp i Björlanda på Hisingen i Göteborg. För snart 30 år sedan flyttade han till Skaftö tillsammans med sin familj.

– Det var helt enkelt så att vi längtade efter att bo nära havet och naturen och detta trivs vi mycket bra med.

ANNONS

Lars Jacobsson, som är utbildad beteendevetare och bibliotekarie, hittade ett ledigt arbete på Orust. Efter några år som bibliotekarie fick han jobbet som chef för biblioteksverksamheten på Orust.

– Större delen av tiden har jag arbetat som bibliotekschef, säger han. På senare år har jag också fått ett övergripande ansvar för kulturprogrammen på Kajutan i Henån. Det finns många fördelar med att jobba i en liten kommun och arbetet i Orust kommun har varit spännande och stimulerande. Det finns ett rikt föreningsliv med många eldsjälar. Jag tänker bland annat på Orust teaterförening, den lokala föreningen som sysslar med släktforskning och på Fredsrörelsen.

Utbyggnaden av kulturhuset Kajutan 2005 för sju miljoner har haft stor betydelse för det lokala kulturlivet på Orust, anser Jacobsson.

– Varje år arrangeras närmare 200 kulturprogram på Kajutan. Det handlar bland annat om teater för barn och olika intressanta föreläsningar.

Kajutan används också för ett antal utställningar varje år. Där finns ett bibliotek, ett utbildningscentrum där det går att skaffa en utbildning på högskolenivå och plats för fullmäktige.

– Dessutom har vi integrerade bibliotek för skola och allmänheten i Svanesund, Varekil och Ellös och en utlåningscentral på Gullholmen, säger Lars Jacobsson.

Han tycker det är viktigt att satsa ännu mer på kulturen och föreslår i den biblioteksplan som nyligen tagits fram att Kajutan byggs ut ytterligare.

ANNONS

– Det förslag som tagits fram innebär att Kajutan byggs ut på ett sådant sätt att vi får tillgång till en bio och teaterlokal.

Rickard Wennerberg, kultursekreterare i Lysekil, efterträder Lars Jacobsson på Orust.

FAKTA: Lars Jacobsson

Ålder: 65.

Yrke: Bibliotekschef på Orust, numera pensionär.

Civilstånd: Gift, tre barn och tre barnbarn.

Bosatt: På Skaftö.

Intressen: Tennis, golf, litteratur, teater och att vara ute i naturen.

Favoriträtt: Är förtjust i skaldjur och olika sorters grytor, bland annat lammgryta.

ANNONS